Overheid houdt informatie onterecht geheim voor burgers
Federale, Vlaamse en lokale overheden weigeren regelmatig om bestuursdocumenten die in de regel openbaar zijn, aan burgers of bedrijven vrij te geven. Dat melden De Tijd en Apache, na een onderzoek samen met Le Monde, Follow The Money en Die Welt. Toezichthouders geven klagers in de grote meerderheid van de gevallen gelijk wanneer die zich niet bij een beslissing van een overheid neerleggen.
Al dertig jaar is openbaarheid van bestuur een onderdeel van de Belgische grondwet, bestuursdocumenten zijn daardoor in de regel te raadplegen. Het motto: openbaarheid is de norm, beslotenheid de uitzondering. Een overheid mag een aanvraag van een burger of bedrijf wel weigeren, maar alleen wanneer iemands privacy op het spel staat of een dossier onvolledig is. De Tijd en Apache onderzochten 330 adviezen en beslissingen van de toezichthouders en stelden vast dat die regels met de voeten getreden worden.
Op federaal niveau ging een derde van de klachten over de fiscus, naast 29 andere overtreders zoals de FOD Justitie en de NMBS. De ‘Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten’, die overigens slechts adviezen mag geven, gaf de overheidsdiensten in 80 procent van de gevallen ongelijk. Vaak waren hun motiveringen niet concreet genoeg.
Op Vlaams niveau krijgt de helft van de klagers alsnog de info te zien, soms nog voor de bevoegde instantie zich uitspreekt. Ook na beroep bij de Raad van State heeft men de helft kans op succes. Lokale besturen blijken eveneens slordig om te springen met aanvragen of door gebrek aan bestuurskracht te snel met het privacy-argument te zwaaien.
Ook federale ministers gaven 9 keer op 10 te weinig inzage in dossiers. De dossiers van de federale ministerraad zullen in de komende maanden wel actief openbaar gemaakt worden, meldde premier Alexander De Croo (Open Vld) in een reactie.
Hoofdpunten
YouTuber Acid nagelt Reuzegommers publiekelijk aan schandpaal, advocaten verbijsterd: “Op clicks beluste aandachtszoeker”
Gezin van drie krijgt energieafrekening van 17.000 euro in de bus, maar dat is volgens Fluvius geen vergissing
Iconische brasserie Dikke Mee in Nachtegalenpark krijgt nieuwe uitbaters en nieuwe naam
Broers Maes verkopen hun levenswerk: uitbater tankstations in alle stilte overgenomen door Nederlandse speler
MEER OVER
Sevilla wint de Europa League na slopende avond en penalty’s tegen AS Roma
Sevilla heeft voor de zevende keer de finale van de Europa League gewonnen. Pas na strafschoppen …
Weg taboe: Nasa houdt eerste wetenschappelijke briefing over ufo’s
Decennialang rustte er een taboe op, maar met haar eerste publieke bijeenkomst gewijd aan ufo’s …
Kirsten Flipkens amuseert zich als speler én mentor op Roland Garros: “Winst of verlies, daar laat ik mijn slaap niet meer voor”
“We hebben ons goed geamuseerd en dat is het belangrijkste”, verklaarde Kirsten Flipkens nadat ze …
Kevin De Bruyne ontspant drie dagen voor FA Cup-finale tijdens concert Coldplay in het Etihad Stadium en neemt Steven Defour mee
‘Om je goed te voelen, moet je even goed ontspannen’, moet Kevin De Bruyne gedacht hebben. …