De Deurnse districtsraad.© jas

N-VA ongemakkelijk in het defensief op districtsraad over motie om zwemvijver Boekenberg open te houden

Deurne -

Groen en PVDA legden donderdagavond een motie voor waarin ze de stad vragen de zwemvijver in het Boekenbergpark alle dagen in de week open te houden tijdens het openluchtzwemseizoen. Dat zorgde even voor ongemakkelijke situatie bij de N-VA-schepenen die de motie liever niet gestemd zagen. De raad werd zelfs even opgeschort, maar de motie werd uiteindelijk wel goedgekeurd, mits aanpassingen van N-VA.

Jan Stassijns

LEES OOK. Schepen Wouters over beperkte openingstijden openluchtzwembaden: “Eerste keer dat we moeten ingrijpen”

Op het overleg met de fractieleiders was afgesproken om de motie van Groen en PVDA niet ter stemming voor te leggen. “Maandag is het debat gevoerd in de Antwerpse gemeenteraad en dus is dit voorstel tot motie zonder voorwerp”, beargumenteerde districtsschepen van Sport, Elke Brydenbach (N-VA).

Maar Manal Toumi (PVDA) en Giuliana Chirinos Saavedra (Groen) hielden voet bij stuk. “Of het nu aan bod is gekomen in de gemeenteraad of niet, het blijft waardevol om als districtsraad een duidelijk signaal te geven”, redeneerden de twee raadsleden. “Er is nood aan meer open zwemwater, zeker bij het mooie weer dat er zit aan te komen. Een tekort aan redders is op te lossen.”

Vlaams Belang-raadslid Jan Van Wesembeeck trad hen bij. “Als het districtscollege de voorbije weken eenzelfde vraag kon stellen in een collegiale brief, dan kunnen wij dat toch ook als raad?”, stelde hij.

LEES OOK. Openluchtzwembaden: Coalitiepartner Vooruit en district Deurne ‘not amused’ met verminderen zwemdagen

Veel vijven en zessen

Schepen Brydenbach zat duidelijk verveeld met de situatie. Tijdens de tussenkomsten van Toumi en Saavedra was ze druk in overleg met collega-schepen Philip Van Acker (ook N-VA). De reden om de motie niet te behandelen zou ook van bovenaf zijn gestuurd, vanuit de N-VA-mandatarissen op ’t Schoon Verdiep.

Groen en PVDA zette door. Zij wilden de motie stemmen met de vraag aan schepen van Sport, Peter Wouters (N-VA) om de zwemvijver Boekenberg alle dagen van de week open te houden tijdens het openluchtzwemseizoen.

Op vraag van N-VA werden nog twee zaken aan de motie toegevoegd. Dat veiligheid te allen tijde altijd gegarandeerd moet blijven. En ten tweede dat het niet ten koste mag gaan van andere zwembaden.

De zitting werd even geschorst. De aangepaste motie, na veel vijven en zessen, unaniem goedgekeurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners