Archeologe Sofie Scheltjens geeft tips aan Freddy Peeters (heemkring, rechts) en erfgoedcoördinator Tom Dorau. — © Bart Roggeman
Middeleeuwse restanten, een V1 bom of op pad met metaaldetector: je ontdekt het tijdens de Archeologiedagen
Voor het eerst tekent ook de Rupelstreek present tijdens de jaarlijkse Archeologiedagen. In de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem stelt de heemkundige kring zijn gloednieuwe archeologiekamer voor. In Kontich kom je dan weer meer te weten over de eind vorig jaar opgegraven V1 bom en kunnen kinderen met de metaaldetector op ontdekking. We gidsen je door de Archeologiedagen in de zuidrand.
Freddy Peeters toont een deel van het originele dakgebinte dat door een brand werd geteisterd. — © bar
De vrijwilligers van heemkring Heymissen waren de voorbije maanden, in samenwerking met IOED Rupelstreek, druk in de weer om een aanpalende ruimte van hun museum die voordien een gewone opslagplaats was, om te toveren tot een boeiende archeologiekamer. Freddy Peeters nam een groot deel van die taak op zich. “Er zijn onder meer originele bouwmaterialen van de abdij te zien, waaronder decoratieve elementen zoals de ‘rozetten’ die ook te zien zijn op de toren van de abdij en waarvan we vermoeden dat deze afkomstig zijn van de afgebroken kerk”, vertelt hij.
De rozetten die ook op de abdijtoren te zien zijn. — © bar
Daarnaast bevat de ruimte ook restanten die aan het licht kwamen tijdens het archeologisch onderzoek in 1990 naar de verdwenen abdijkerk die werd afgebroken ten tijde van de Franse Revolutie. Maar zelfs ook menselijke resten, waaronder die van een monnik, zijn er te zien.
“Een aantal van de relicten lag voordien verspreid in het museum of zat verborgen in de opslag. Door ze samen te brengen, maakt het dit veel interessanter en kunnen we een verhaal vertellen”, zegt heemkringvoorzitter Geert Roggeman.
“Het is ook de eerste keer dat de Rupelstreek vertegenwoordigd is tijdens de Archeologiedagen, wat ons uiteraard heel blij stemt”, zegt intergemeentelijk erfgoedcoördinator voor de Rupelstreek Tom Dorau. “Het was ook de gelegenheid om archeologe Sofie Scheltjens van het provinciaal archeologisch depot uit te nodigen. Zij gaf een aantal nuttige tips rond conservering.”
Een blik op de archeologiekamer. — © bar
De nieuwe archeologiekamer kan je gaan ontdekken op zondag 28 mei van 14 tot 17u.
V1 bom
In Kontich heeft de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) Zuidrand twee leuke activiteiten in petto. In december vorig jaar werden in de Groeningelei in Kontich de resten van een V1 bom ontdekt: een stuk vleugel, de uitlaatpijp en andere loodzware resten waren nog intact. Het was de eerste keer in Vlaanderen dat een V1 bom werd gevonden. Samen met het archeologisch team en een historicus neemt IOED Zuidrand je mee in het verhaal over de opgraving en de historiek die ermee samenhangt.
De lezing vindt plaats op zondag 28 mei in de raadzaal van het gemeentehuis van 10 tot 12.30u. Inschrijven is verplicht en kan tot en met 26 mei via info@dezuidrand.be.
De opgraving van de V1 bom. — © archeologiebureau HEMBYSE
Schattenjacht met metaaldetector
Een leuke activiteit voor de kinderen, eveneens op 28 mei, is een workshop metaaldectectie van 6 tot 12 jaar in deelgemeente Waarloos. De archeologen van Hembyse en 360Survey leren hen de verschillende detectietechnieken aan en sporen oude ‘munitievondsten’ op. De gratis workshop vindt plaats van 12.30 tot 16u. Inschrijven is niet nodig.
Alle info op www.dezuidrand.be/archeologiedagen-2023.
Bart Roggeman
Hoofdpunten
Brand uitgebroken in Hoge Venen: al 170 hectare natuur getroffen, Duitse brandweer biedt versterking
Code geel voor natuur- en bosgebieden in Antwerpen en Limburg
Over de hele wereld kreunen landen nu al onder de hitte en dan moet de zomer nog beginnen
Verschillende gebouwen beschadigd bij drone-aanval op Moskou, Rusland beschuldigt Oekraïne van “terreuraanval”