© BELGA

Standard-top reageert ontgoocheld op vertrek Deila: “Tot laatste moment overtuigd dat we hem konden overhalen om te blijven”

Nauwelijks een paar minuten nadat Club Brugge Ronny Deila officieel had aangekondigd als nieuwe coach, gaf het bestuur van Standard uitleg bij het vertrek van hun Noorse trainer. “Of we zijn keuze begrijpen? Nee, hij had moeten blijven”, reageerde sportief directeur Fergal Harkin, een persoonlijke vriend van Deila.

Thomas Standaert

LEES OOK. (Met ambras) van de ene topclub naar de andere: deze trainers gingen Ronny Deila voor in de Jupiler Pro League

Geen opperbeste stemming in de perszaal van Sclessin. Elf maanden nadat ze hem trots hadden voorgesteld als nieuwe coach van Standard moesten Pierre Locht (CEO Standard) en Fergal Harkin (Head of Football) nu het vertrek aankondigen van de Noorse coach.

“Uiteraard zijn we ontgoocheld”, deelde Locht zijn teleurstelling met de aanwezige pers. “Onze doelstelling is altijd geweest om Ronny bij ons te houden. We hebben daar ook het maximale voor gedaan. Maar uiteindelijk heeft Ronny zijn keuze gemaakt. Gisteren (woensdagavond, nvdr.) heeft hij ons op de hoogte gebracht van zijn beslissing. Daarop heeft ook Club Brugge contact met ons opgenomen. Tussen woensdagavond en donderdagochtend zijn alle praktische en financiële modaliteiten afgehandeld.”

Club betaalt twee miljoen

Om Deila weg te kapen in Luik moet Club Brugge een afkoopsom van twee miljoen euro betalen. “Alles is correct verlopen. We worden financieel gecompenseerd. Of we spijt hebben dat we die afkoopsom in zijn contract hebben opgenomen? Nee, dat is de normale gang van zaken.” Harkin voegde daar later nog aan toe dat hij niet verwacht had dat die afkoopclausule dit seizoen al gelicht ging worden.

Voor de Ierse sportief directeur van Standard kwam het vertrek van Deila dubbel zo hard aan. Het duo was samen in het nieuwe project gestapt, woonden allebei met hun gezin in de Brusselse rand en waren ook op persoonlijk vlak goede vrienden. “Maar ook professioneel heb ik het er erg moeilijk mee”, gaf Harkin toe. “Ik was samen met Ronny naar Luik gekomen voor een driejarig plan uit te voeren. Of ik zijn keuze begrijp? Nee, eerlijk gezegd niet. Hij zat bij de grootste club in België. Ik vond dat hij moest blijven. Tot op het laatste moment was ik ook overtuigd dat ik hem kon overhalen om te blijven. Maar hij heeft een andere keuze gemaakt.”

  Blessin al vijftien keer aangeboden

  Voor Harkin begint nu de moeilijke zoektocht naar een waardige opvolger voor de coach die het voorbije seizoen is uitgegroeid tot hét uithangbord van Standard. “Ronny was ook de perfecte coach voor deze club, maar nu gaan we op zoek naar een nóg betere opvolger. Onze ambities blijven dezelfde, ook zonder Ronny Deila.” Wie die opvolger moet worden zal in de komende weken duidelijk worden. Een vaak genoemde naam is die van Alexander Blessin, ex-KV Oostende en tot december nog aan de slag bij het Italiaanse Genoa, een andere club uit de 777-stal. “Sinds vanmorgen heb ik al minstens vijftig berichten gekregen van makelaars, waarvan vijftien voor Blessin”, kon er toch nog een lachje af bij de Ier. “Maar ik ga nu niet in op namen. We nemen onze tijd om een goede opvolger te vinden.”

  De resterende twee wedstrijden van dit seizoen worden afgewerkt onder de leiding van T3 Geoffrey Valenne.

  LEES OOK. Over-mijn-lijk-mentaliteit, publiek opzwepen zoals Klopp en ‘gewoon’ in zijn jeansbroek: Ronny Deila en Club Brugge lijken prima match

  MEER OVER Jupiler Pro League

  Aangeboden door onze partners

  MEER OVER VOETBAL