Geert Simoen en Iris Van Dale van Events in Style, Steven Verschueren van wijnbar Bar-Olo en gastheer Christophe Lenaerts met zijn mastentoppen-pralines op basis van de eigen gin en een geschenkpakketje met een heupflesje van Estate Heihuyzen. Het eiken vakwerkgebouw werd speciaal opgebouwd voor de tuindagen door Jonas Vilain.© kma

Gastheer Tuindagen Heihuyzen heeft voor het eerst zelf stand met gin, jenever en nu ook mastentoppralines

Oostmalle -

Met een zonnig verlengd pinksterweekend voor de deur, belooft het een drukke derde editie van de Tuindagen Heihuyzen in Oostmalle te worden. Gastheer Christophe Lenaerts en zijn echtgenote Donatienne stellen opnieuw uitzonderlijk de poorten van hun kasteeldomein open voor de tuin- en lifestylebeurs.

Kristin Matthyssen

Events in Style van Geert Simoen, An Marinus en Iris Van Dale klopte twee jaar geleden voor het eerst aan bij de familie Lenaerts om haar park als decor voor Tuindagen Heihuyzen te mogen gebruiken. Bij de eerste editie regende het overal elders in Vlaanderen maar bleef het boven Malle wonderwel droog. Vorig jaar moest op zondag - ook tijdens het pinksterweekend dat toen in juni viel - de beurs tijdelijk worden afgebroken toen een zondvloed neerviel. “Nog nooit meegemaakt bij de zeventig tuinbeurzen die we al organiseerden”, vertelt Simoen. “Maar we hebben toen zo hard gewerkt dat we maandag al konden heropenen.” Dit jaar zien de weerkaarten er gunstig uit, wat belangrijk is voor een outdoorevent.

De beurs start vrijdag 26 mei en loopt tot en met maandag 29 mei. Een 95-tal exposanten en een 10-tal foodtrucks staan paraat. “Omdat Pinksteren dit jaar vroeger valt, is het voor de plantenliefhebbers interessanter”, vertelt Christophe Lenaerts. “Er kan nog volop geplant worden.”

Bokrijk

Dat de standhouders tot het gaatje gaan, bewijst Jonas Vilain. De ambachtelijke schrijnwerker gespecialiseerd in eikenhouten bijgebouwen met vakwerk deed zelfs de moeite om speciaal voor de Tuindagen Heihuyzen een gebouw op te stellen. Hij haalt veel inspiratie in Bokrijk. Ook de lokale standhouders zijn goed vertegenwoordigd.

Standhouder Jonas Vilain spaarde kosten noch moeite om zijn vakmanschap te tonen.© kma

Dit jaar gaan de eigenaars nog een stapje verder met een eigen stand aan het net gerenoveerd zwembad links achter het kasteel waar ze hun eigen Heihuyzen mastentoppen-jenever, de M-gin - inspired by Nature - en C-gin - inspired by the Sea - zullen laten proeven en verkopen. Primewood Malle zette speciaal een tijdelijke eikenhouten buitenbar.

Christophe Lenaerts met zijn twee Heihuyzen-gins.© kma

Als primeur kan u er ook de nieuwe mastentoppralines ontdekken. “Met een vulling van onze M-gin, ontwikkeld door het Chocoladehuisje Oostmalle”, laat Christophe Lenaerts ons eens proeven. Ze smaken verrukkelijk. Hij liet ook een speciaal heupflesje ontwerpen met Estate Heihuyzen op dat in geschenkverpakking wordt verkocht.

De M-gin en de C-gin, inspired by nature en by the sea.© kma

Jenever smaakt altijd.© kma

De pralines en het heupflesje.© kma

De opbrengst gaat naar het onderhoud van Domein Heihuyzen, maar ook naar de goede doelen die Lenaerts steunt, en dan zeer specifiek Make-a-Wish en kankeronderzoek. “De man van stichtster Marie-Christiane de Corswarem was onze huisarts vroeger en een goede vriend van mijn vader. Om die wensen van terminaal zieke kindjes te vervullen, heb ik al met Knokke Boat een jacht ter beschikking gesteld voor een piratentocht of ons domein hier voor een bosspel. Make-a-Wish doet geweldig werk.”

De poolbar wordt in gereedheid gebracht.© kma

Aan de poolbar van Heihuyzen kan je tijdens de tuindagen niet alleen de gin, jenever en pralines proeven, maar zal Royal Belgian Caviar uit Turnhout hapjes serveren.

Het foodtruckterras voor het kasteel is groter dan voorgaande edities, zodat iedereen tussen het flaneren door kan verpozen bij een drankje of snack.

De Tuindagen Heihuyzen vinden plaats op vrijdag 26 mei (12-19u), zaterdag 27 mei, zondag 28 mei en maandag 29 mei (10-18u) op Domein Heihuyzen aan Heihuizen 3 in Malle.

Meer informatie & tickets via www.tuindagen-heihuyzen.be

© kma

© kma

© Ellen Goegebuer

© Ellen Goegebuer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners