Na de chaotische ochtendspits door een panne in de Margaretatunnel wil burgemeester Alexander Vandersmissen een overleg.© Sven Van Haezendonck, Dirk Vertommen

Mechelse burgemeester na urenlange panne in tunnel: “Sneller schakelen, maar ik verwacht geen wonderoplossing”

Mechelen -

Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) plant op zeer korte termijn een overleg met het Agentschap Wegen Verkeer (AWV). Hij wil nagaan of er een manier is om de Margaretatunnel sneller te heropenen na een technisch defect.

Sven Van Haezendonck

Elf uur was de tunnel op de tangent donderdag afgesloten. AWV stelt de aannemer die verantwoordelijk is voor technische interventies daarvoor in gebreke. “Het belangrijkste is om na te gaan of er een manier was om de tunnel sneller opnieuw open te stellen na een panne. Indien mogelijk willen wij sneller schakelen”, zegt Vandersmissen.

LEES OOK. Wegbeheerder stelt aannemer in gebreke na panne in Mechelse tunnel die elf uur duurde

Het beheer van de tunnel is geen bevoegdheid van de stad, maar van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer. Al is de tunnel samen met de tangent (B101) natuurlijk wel een belangrijke schakel in de verwerking van bovenlokaal verkeer in de stad. Zeker na de invoering van eenrichtingsverkeer op de vesten (R12) en de verkeerscirculatie in de stationsbuurt die vanaf deze zomer drastisch wijzigt.

“Ik verwacht geen wonderoplossing”

“Juist daarom moeten we opnieuw bekijken hoe we het verkeer sneller kunnen afleiden als de tunnel moet sluiten. Dat is uiteraard een oefening die we ook voor het openen van de tunnel al hebben gemaakt. Ik verwacht hier dus geen wonderoplossing, maar mogelijk kunnen we wel nog enkele aanpassingen doen om quick wins te boeken”, legt Vandersmissen uit.

De burgemeester wijst er ook op dat het incident op de vesten, nog voor de tunnel er was, vroeger ook voor problemen zorgde. “Telkens met urenlange blokkades en files op de vesten en op de in- en uitvalswegen. Files zijn structureel verminderd sinds de opening van de tangent”, zegt Alexander Vandersmissen.

Onder meer op de Hendrik Speeqvest stond er donderdagochtend file.© Sven Van Haezendonck

Oppositiepartij CD&V wijst erop dat er bij een incident in de tunnel geen alternatieven zijn. “Bij de minste calamiteit zit het verkeer vast. Daarom is de huidige inrichting van de vesten geen goede keuze”, vertelt fractieleider Stefaan Deleus.

Zijn collega-raadslid Zohra Hadnan was vanuit het centrum anderhalf uur onderweg om op de E19 te geraken. “Daarom pleiten we voor een globale evaluatie. Daarmee kunnen we duidelijk niet wachten tot na de verkiezingen in 2024”, zegt raadslid Karl Lauwers (CD&V).

LEES OOK. Margaretatunnel opnieuw open na urenlange panne en chaotische ochtendspits: “Spanningsval was oorzaak”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen