Coördinator Annick Elegheert, voorzitter Johan Smet en depotverantwoordelijke Els Tielemans stellen een uniek skelet van een monnik uit Boudelo tentoon.© yjs

Erfpunt brengt archeologie en wetenschap samen: “Er valt nog zoveel te ontdekken”

Sint-Niklaas/Elversele -

Komend weekend vinden de Archeologiedagen plaats. Ook in het Stedelijk Museum in Sint-Niklaas zetten ze hun onroerend erfgoed in de kijker. Erfpunt toont er onder meer de resultaten van de recente opgravingen in Elversele en families kunnen uitzonderlijk deelnemen aan interactieve activiteiten uit The Science Lab. “We tonen alle facetten die bij archeologie komen kijken”, vertelt coördinator Annick Elegheert.

Yannick Joos

Het onroerenderfgoeddepot van Erfpunt ontving een reeks objecten van de recente opgravingen in van het grafveld in het Klein Broek van Elversele. “Op vrijdag 26 en zondag 28 mei vertelt archeoloog Bert Mestdagh van Monument Vandekerckhove er alles over tijdens twee lezingen”, zegt Annick Elegheert, coördinator van de Erfpunt Academie en de erfgoedprojecten.

“Het fijne is dat je tijdens de uitleg ook in primeur de objecten, zoals een unieke mantelspeld met inlegwerk, kan bezichtigen. Geïnteresseerden krijgen er een inkijk in alle stappen die zulke opgravingen met zich meebrengen.” (Lees verder onder de foto)

Jongeren kunnen er zelf aan de slag tijdens interactieve activiteiten.© Erfpunt

Uniek skelet

Ook wie zelf de handen uit de mouwen wil steken, kan dit weekend terecht in het SteM. “In The Science Lab tonen we hoe archeologie en wetenschap hand in hand gaan”, aldus depotverantwoordelijke Els Tielemans. “Het educatieve atelier is uniek in Vlaanderen en vooral bedoeld voor jongeren uit het vierde tot en met zesde jaar van het secundair onderwijs met hun ouders. Jongeren ontdekken er technieken zoals beeldvorming met röntgenfoto’s en opdrachten die telkens gelinkt zijn met verschillende sites in het Waasland. We stellen hier ook een uniek skelet van een monnik uit de abdij van Boudelo tentoon.”

Inschrijven voor The Science Lab of de lezingen kan via deze links: www.erfpuntacademie.be en www.museasintniklaas.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners