Twee van de woningen die plaats moeten maken voor een nieuwe woonproject.© Filip Spoelders

Bewoners Vogeltjeswijk dienen bezwaren in tegen woonproject: “Hoogte en volume is in strijd met het karakter van onze wijk”

Hove -

De bewoners van de Vogeltjeswijk in Hove hebben tijdens het openbaar onderzoek een groot aantal bezwaarschriften ingediend tegen de bouw van een coöperatief woonproject in de Kievietslaan. Ze vinden het project te groot voor hun wijk.

Filip Spoelders

Het OCMW en de gemeente Hove willen in samenwerking met Wooncoop 22 woongelegenheden bouwen op de plaats waar nu huizen van het OCMW staan. Maar de buurt vindt de voorliggende plannen niet passen in de wijk. “Dit complex met exuberante gevelhoogtes en volumes is volledig in strijd met de karakteristieken van de huidige wijk waar voor de burgers tot op heden zeer strikte bouwvoorschriften gehanteerd werden. Twee woningen liggen tussen het project geplet. Een van deze eigenaars mocht zelfs nooit een boom verwijderen voor zijn huis. Een andere buur vroeg vorig jaar om bij de vernieuwing van zijn dak een dakkapel te mogen inbouwen. Dat werd hem geweigerd. In het nieuwbouwproject worden alle gezinswoningen met dakkapellen gebouwd”, formuleren de bewoners hun ongenoegen.

Een toekomstbeeld van de nieuwe gebouwen in de Kievietslaan.© RR

Ze vinden dat er niet wordt geluisterd naar hun opmerkingen. “Onze wijk werd één keer uitgenodigd om eigen ideeën te geven rond mogelijkheden voor, achter en naast de aanwezige woningen. Toen hebben alle burgers aangegeven dat gezinswoningen conform de huidige woningen in de wijk en met dezelfde bouwvoorschriften een goedkeuring kregen. Maar op de eerstvolgende bijeenkomst werd echter het definitieve ontwerp voorgeschoteld door projectontwikkelaar Wooncoop. Die stelde een plan voor met appartementsblokken tot een hoogte van 12,5 meter, terwijl de hoogste woningen in de straat slechts 7,5 meter zijn.”

Neutraal beoordelen

Schepen voor Ruimtelijke Ordening, Wim Bollaert (Fan van Hove), zegt de bezorgdheden te begrijpen. “We zijn helemaal nog niet geland met het dossier. Er zijn veel bezwaarschriften ingediend. Die gaan we allemaal neutraal beoordelen. Ik begrijp de bezorgdheden rond de omvang van het project. Voor ons gaat het ook om pionierswerk rond coöperatief en betaalbaar wonen. In Hove hebben we niet veel gronden die daarvoor in aanmerkingen komen.”

Op de gemeenteraad van dinsdag neemt de gemeente een beslissing over het rooilijnplan van het terrein in de Kievietslaan. De grond van het OCMW gaat namelijk in erfpacht naar Wooncoop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Hove