© atv

Bart De Wever wint Nederlandse Pim Fortuyn Prijs

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in Nederland de jaarlijkse Pim Fortuyn Prijs gewonnen. De prijs werd vernoemd naar de politicus die op 6 mei 2002 in Hilversum werd doodgeschoten.

blgBron: Belga

De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die volgens de organisatie strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat. Volgens de jury durft De Wever “zonder meel in de mond de moeilijke thema’s van onze tijd zoals integratie en immigratie aan de orde te stellen. Zijn kritische stem is daardoor onmisbaar in politieke debatten”.

De N-VA-voorzitter keert zich volgens de jury onder meer tegen dreigingen uit de “hoek van woke”. De jury wijst erop dat De Wever geregeld wordt bedreigd. “Dit alles weerhoudt hem niet om met elegante en scherpe bewoordingen de dogma’s en clichés van de multiculturele samenleving te ontrafelen.”

De andere genomineerden waren misdaadverslaggever Mick van Wely, journalist Kitty Herweijer, de Iraans-Nederlandse activiste Atti Bahadori en haar dochter Nieloefaar en tv-presentator Roderick Veelo. Vorig jaar ging de prijs naar schrijfster Lale Gül.

De jury wordt voorgezeten door Simon Fortuyn, de broer van de overleden politicus. Ook hoogleraar en publicist Afshin Ellian, psychiater en columnist Esther van Fenema en JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans zijn lid.

Politicus Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 doodgeschoten, aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen waaraan hij met zijn Lijst Pim Fortuyn (LPF) zou meedoen.

LEES OOK. Long covid-patiënten blij met verhaal van Bart De Wever: “Onbegrip voor ons wordt steeds groter”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV