21 jonge talenten, juf Fanny en coaches Albert Heijn.© koen fasseur

21 jonge talenten versterken voor één dag Albert Heijn Stabroek

Stabroek -

Zo’n 100 winkels van Albert Heijn zetten donderdag 25 mei de deuren open om de oudste leerlingen uit het basisonderwijs te ontvangen. In Stabroek trok juf Fanny Janssens van De Stappe met haar 21 leerlingen uit het vijfde naar het Stabroeks filiaal.

“De Talentenstage”, zo heet dit onderwijsproject van Vlajo (Vlaamse jonge Ondernemingen) in samenwerking met Albert Heijn. Juf Fanny Janssens: “Dit is het orgelpunt van een hele reeks lessen. De leerlingen kijken echt uit naar deze praktijkervaring. In de klas hangt zelfs een aftelkalender naar deze topdag. Alles draait rond het ontdekken van eigen talenten. Het is belangrijk dat de leerlingen weten waarin ze goed zijn, maar ook inzicht hebben in wat hen minder goed afgaat”, onderstreept de juf het de vijfde klas van GO De Stappe. 

Terwijl de leerlingen hun AH-schortjes krijgen en hen wordt uitgelegd wat er allemaal te doen valt, legt juf Fanny uit wat er allemaal vooraf is gebeurd. “Al een hele tijd werd er per week tijd uitgetrokken om dit project voor te bereiden. Leerlingen gingen op zoek naar eigen talenten en ook naar de talenten van de anderen. Er werd nagegaan welke talenten belangrijk zijn voor dit project. Zo kwamen de leerlingen zelf tot het besluit dat wie aan de kassa werkt, wel wat sociale vaardigheden nodig heeft en dat in afdeling voeding netheid en hygiëne belangrijk zijn.”

Teammanager Dylan Van Damme met juf Fanny, zijn vroegere lerares.© koen fasseur

Wanneer alle jongens en meisjes ook hun naambordje op de schort hebben gedaan, begint het echte werk. Dylan Van Damme is teammanager bij Albert Heijn en leidt alles in goede banen. “Een plezier om dat te mogen doen. Zeker omdat juf Fanny haar leerlingen goed heeft voorbereid. Dat verbaast me niet, want zelf heb ik ook les gekregen van haar.”

De klanten van Albert Heijn reageren positief op de inzet van al dat gemotiveerd jong talent. Ze spreken de jongeren aan wanneer ze iets niet weten of hulp nodig hebben aan de zelfscankassa. De jongens en meisjes geven bijna altijd de correcte uitleg al doen ze af en toe een beroep op de begeleidende coaches van het warenhuis.

Schabben vullen

Senna Cruz en Jailly krijgen instructies over het werk aan de kassa.© koen fasseur

Aan de kassa krijgen Senna Cruz en Jailly hun eerste instructies. Dan volgt de eerste klant. Zenuwachtig maar correct worden alle goederen gescand onder toezicht van een ervaren kassierster. “Dat is goed, want de kassa moet kloppen”, vindt Senna Cruz.

Abdoullah vult de schabben aan.© koen fasseur

Wat verder is Abdoullah druk in de weer met het bijvullen van de rekken. Op de bovenste schabben zijn net te hoog, maar dan krijgt hij hulp van zijn Albert Heijn-coach. Abdoullah: “Ik vind het aanvullen van de schabben erg belangrijk. Het is heel vervelend wanneer je als klant iets zoekt en je dan vaststelt dat het schap leeg is. Dit werk wil ik later misschien ook doen.”

Bilal en Aiden zijn druk in de weer met het meten van de temperaturen in de koeltogen. “Dat is nodig, want als het te warm is, kunnen de producten vlugger slecht geraken en dat kan je ze niet meer verkopen.” Bilal geeft nog wel mee dat hij rijden met de schoonmaakmachine nog plezieriger vindt.

Bilal en Aiden meten de temperatuur in de koeltogen.© koen fasseur

Valore en Fleur controleren het fruit.© koen fasseur

(Erik Vandewalle)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners