Om betaalbaar en toegankelijk te kunnen blijven, moet woonzorgcentrum Sint-Anna volgens de stad aan schaalvergroting doen.© RR

Woonzorgcentrum Sint-Anna moet verzelfstandigen tot zorgvereniging

Herentals -

Het stadsbestuur van Herentals wil dat het eigen woonzorgcentrum Sint-Anna tegen begin volgend jaar een zelfstandig statuut als zorgvereniging krijgt. Zo kan het samenwerkingen met andere instellingen aangaan.

Hans Otten

Herentals is al langer op zoek naar een schaalvergroting voor het OCMW-woonzorgcentrum (wzc) Sint-Anna op de Vorselaarsebaan. Dat is volgens het stadsbestuur de enige manier om de toegang tot het wzc “toegankelijk, betaalbaar, divers en kwaliteitsvol te houden”. Vanuit die optiek verkende de stad vorig jaar een verregaande samenwerking met Zorggroep Orion, dat de stedelijke wzc’s De Wending en De Vliet in Turnhout beheert. Maar dat bracht niet de verhoopte oplossing.

“Uit de boeiende gesprekken en interessante werkbezoeken bleek dat beide organisaties wel heel wat overeenkomsten hebben, maar ook een andere visie hebben op samenwerking”, klinkt het in Herentals. “Wij willen ons focussen op de woonzorg, terwijl Orion ook de publieke thuiszorg in Turnhout organiseert en nog verder uitkijkt naar andere zorgvormen in eigen beheer, zoals kinderopvang. Maar thuiszorg en kinderopvang wil de stad Herentals zelf blijven beheren, gezien het belang van deze diensten om een eigen sociaal beleid te voeren.”

Daarom gaat Herentals nu met Sint-Anna de piste op van de verzelfstandiging tot een zogenaamde zorgvereniging. Het wzc zou dan zijn openbare karakter behouden, waardoor de huidige regels rond personeel, aanbestedingen en boekhouding van kracht blijven. “Als zorgvereniging kan Sint-Anna zelf zijn koers bepalen en samenwerkingen aangaan. Schaalvergroting blijft noodzakelijk. Voor de samenwerking denkt de stad concreet niet alleen aan Orion uit Turnhout, maar ook de woonzorgcentra met een non-profitkarakter uit Neteland.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals