Het expertisecentrum Mobilab & Care is gevestigd op de hogeschoolcampus van Thomas More in Geel.© RR

Thomas More zet artificiële intelligentie in tegen hart- en vaatziekten: “Chronisch hartfalen treft 3% bevolking in 2030”

Geel -

Het expertisecentrum Mobilab & Care van hogeschool Thomas More in Geel wil artificiële intelligentie (AI) inzetten om hart- en vaatziekten tijdig te diagnosticeren. Daarvoor krijgt het 1 miljoen euro aan Europese fondsen.

Hans Otten

Met de toekenning van de subsidies door het Innovative Health Initiative hebben Mobilab & Care en de Universiteit Maastricht groen licht gekregen voor hun gezamenlijke project Icare4cvd. De CVD in de naam verwijst naar chronische hart- en vaatziekten, die jaarlijks het leven kosten aan 18 miljoen mensen. De verwachting is dat tegen 2030 zo’n 3% van de westerse bevolking getroffen wordt door chronisch hartfalen.

“Ondanks aanzienlijke vooruitgang qua therapie heeft hartfalen een slechte prognose met 20 tot 50% sterfte in de eerste vijf jaar na de diagnose. De verwoestende gevolgen worden veroorzaakt door een onvoldoende gepersonaliseerde aanpak, afwezig inzicht in de ontwikkeling van CVD en de rol van vroege risicofactoren zoals bijvoorbeeld diabetes. Ongezond gedrag en vergrijzing vragen immers om betere zorgtrajecten”, klink het bij het expertisecentrum Mobilab & Care.

Databank

Het doel van het project is om een methode te vinden waarmee CVD vroegtijdig gediagnosticeerd kan worden. Tegelijk moet die risicopatiënten kunnen identificeren, en daarna bij hen de noodzaak voor een dringende ingreep bepalen. Ook wil het project vooraf kunnen inschatten welk effect een behandeling bij een bepaalde patiënt heeft.

Om tot die methode te komen, zet het Kempense centrum AI in. Als basis gebruikt Mobilab & Care daarvoor de grote hoeveelheid gegevens die Ziekenhuis Geel in de loop der jaren bij behandeling van patiënten met chronische hart- en vaatziekten heeft verzameld. Die worden in een databank gestopt, waarop de AI helpt om betekenisvolle verbanden te leggen. “Zo kan Mobilab & Care vervolgens nieuwe zorgpaden verkennen die nadien in een studie kunnen worden uitgetest.”

mobilabencare.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners