Er staat al een laadpaal voor elektrische auto’s aan Wijngaard in Poederlee. De gemeente Lille maakt werk van tien extra laadpunten.© Bart Van den Langenbergh

Gemeente plaatst 5 nieuwe publieke laadpalen voor 10 elektrische auto’s: “Nood aan extra laadpunten is groot”

Lille -

Het gemeentebestuur van Lille maakt werk van de installatie van vijf extra publieke laadpalen voor elektrische auto’s, met telkens twee laadpunten. Momenteel staan er in de hele gemeente vier publieke laadpalen. Met de extra laadpunten zijn er binnenkort in elke deelgemeente oplaadpunten beschikbaar.

Bart Van den Langenbergh

In Wechelderzande kun je al een elektrische auto opladen aan het Hof d’Intere. Op de parking van het dorpsplein aan de kerk komen binnenkort nog twee laadpunten. In Lille zijn er al twee publieke laadpunten aan het gemeentehuis en twee aan parking de Wissel. Op het Kerkplein verschijnen nog twee bijkomende punten. In Poederlee zijn er dan weer twee laadpunten voor elektrische wagens aan De Wijngaard. Aan de parking van het oude gemeentehuis wordt een nieuwe laadpaal met twee laadpunten geplaatst. In Gierle komen er twee publieke laadpunten aan de parking aan de Singel en twee op de parking aan Brulens. Het gaat hier telkens over normale laadpalen en geen snelladers.

“We merken bij onze inwoners dat de nood naar extra laadpunten groot is. Dit zie je ook aan de stijging van de hoeveelheid elektrische auto’s de afgelopen jaren. De uitrol van publieke laadinfrastructuur op het openbare domein wordt georganiseerd door de Vlaamse overheid. Het bepalen van de locaties gebeurt in samenspraak met het lokaal bestuur”, zegt Luc De Backer (Inzet), schepen van Duurzaamheid in Lille. “In Gierle waren er nog geen publieke laadpunten. Daar komen er nu vier. In de andere dorpen komen nog zes extra laadpunten voor elektrische auto’s op verschillende locaties.”

Engie voert de werkzaamheden uit en plaatst de nieuwe palen nog dit jaar. De parkeerplaatsen worden aangegeven met een blauw bord met een witte P en van een onderbord met daarop het symbool van een stekker. “Alleen voertuigen die 100% elektrisch zijn en hybride voertuigen, mogen er parkeren. Je bent verplicht om te laden wanneer je parkeert aan een publieke laadplaats die voorbehouden is voor elektrische voertuigen”, legt Luc De Backer uit. “Tegen het einde van het jaar duiden we nog enkele nieuwe locaties aan voor extra laadpalen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille