Tina Turner© AP

Boogie Boy haalde Tina Turner naar België in 1987: “Ze maakte 25.000 mensen zo gek als een achterdeur”

Paul Ambach, beter bekend onder zijn pseudoniem Boogie Boy, haalde de woensdag overleden Tina Turner in 1987 naar België. “In Oostende maakte ze 25.000 mensen zo gek als een achterdeur, maar ze bleef niet plakken”, herinnert Ambach zich.

jvhBron: BELGA

Boogie Boy leerde Ike en Tina Turner kennen tijdens een optreden in The Mercury Club. “Wat ik daar zag, had ik nooit gezien”, vertelt Ambach. “Ze had de stem en de energie. Ze was sexy en authentiek.”

LEES OOK. Tina Turner overleden: bekijk hier haar meest memorabele momenten

Al in 1972 wilde Ambach de Turners naar Europa halen voor een tournee. Dat plan mislukte echter door de vele problemen die het koppel had. “Ike was altijd onder invloed en sloeg Tina regelmatig, waardoor ze af en toe in het hospitaal terechtkwam. Ze had ook depressieve periodes.”

De Australische manager Roger Davies kon het tij keren voor Tina Turner. “Ook de immer dronken Joe Cocker werd geholpen door Davies”, gaat Ambach verder. “Cocker heb ik nog op een podium moeten duwen. Davies hielp de artiesten die aan de grond zaten, hij liet nummers componeren die hen op het lijf waren geschreven en zette er een rockband rond.”

LEES OOK. Vlaamse muziekkenners over het belang van Tina Turner: “Van Mick Jagger tot Beyoncé, ze hebben het van haar geleerd”

Om de concurrentie met Werchter aan te gaan, organiseerde Boogie Boy het Belga Festival aan de luchthaven in Oostende. Daar trad Turner op in 1987. “Ze was toen al uitgegroeid van souldiva tot rockster”, besluit Ambach. “Maar ze bleef niet plakken. Na het optreden is ze meteen naar Parijs of Londen gevlogen. Zo herken je professionele artiesten, ze gaan van a naar b en hebben als enige doel hun publiek gelukkig te maken.”

LEES OOK. PORTRET. Tina Turner, de boerendochter die een gewelddadig leven kende maar uitgroeide tot de strafste vrouw in de rock-’n-roll

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER