© REUTERS
Italiaanse kampioen Filippo Zana troeft Pinot af voor ritzege, Roglic en Thomas delen tikje uit aan Almeida
Italiaans kampioen Filippo Zana beleefde in Val di Zoldo met een sprintzege tegen Thibaut Pinot zijn allermooiste zege ooit. Dat na een waanzinnig boeiende etappe waarin João Almeida de verliezer van de dag was en Thomas als leider op zijn 37ste verjaardag gemakkelijk de aanval van een herboren Roglic counterde.
Roze trui: Geraint Thomas (GBr)
Paarse trui: Jonathan Milan (Ita)
Blauwe trui: Thibaut Pinot (Fra)
Witte trui: João Almeida (Por)
Hoe kwam de zege tot stand?
In een sprint met twee. Thibaut Pinot deed alles wat in zijn mogelijkheden lag om in de laatste klim ook de Italiaanse kampioen van Jayco-Alula te droppen, maar dat lukte niet met de 24-jarige klimmer en Pinot sprintte alweer als een nieuweling. Warren Barguil, Derek Gee, Aurélien Paret-Peintre en Marco Frigo druppelden één voor één binnen. Ze waren diegenen die overbleven van de vlucht van de dag. De bergtrui was een troostprijs voor de bijna 33-jarige Pinot die net als op Crans Montana met een tweede plaats vrede moest nemen.
Aan die finale gingen boeiende uren vooraf. Wie dacht dat dit een overgangsetappe zou worden op de vooravond van de koninginnenrit, had het verkeerd voor. Het werd een enorm dolle start waarbij de wedstrijdsituatie slag om slinger veranderde en velen de motor opbliezen bij het spervuur van aanvallen. De belangrijkste was Ben Healy die zijn bedrijvigheid het eerste uur cash betaalde. Nog op de eerste flanken van de Passo della Crosetta ontplofte de jonge Brit van EF Education-EasyPost.
Die Crosetta werd door Frigo, Gee (tandem van Israel-Premier Tech) en Thibaut Pinot aangegrepen om om acht kilometer van de top weg te schieten van een peloton dat amper nog een dertigtal renners bevatte. Ook nog de Italiaanse kampioen Filippo Zana en de Fransman Aurélien Paret-Peintre kwamen vrij snel aansluiten. Op de top van de col van eerste categorie kwam Thibaut Pinot als eerste door voor Marco Frigo, Aurélien Paret-Peintre, Derek Gee en Filippo Zana. De bedoelingen van Pinot waren duidelijk: vandaag zou hij de maglia azzurra terugnemen van Ben Healy.
Dit vijftal kreeg van Ineos-Grenadiers carte blanche. Alleen Vadim Pronskiy en Warren Barguil forceerden op een kleine 108 km van de finish nog de aansluiting. Op dat moment volgde het peloton onder aanvoering van Ineos-Grenadiers op maximaal 1’50”.
Op de col van vierde categorie, de Pieve d’Alpago (na 68,3 km) pakte Pinot ook de drie punten mee. Daarna liet Ineos-Grenadiers de voorsprong veel meer ruimte. Op 50 km van het einde reden de koplopers 5’03” voor het peloton uit. Terwijl Pinot als best geplaatste donderdagmiddag dertiende stond op 6’48” van Thomas. De eerste kilometers van de Forcella Cibiana versnelde de groep, terwijl voorin Pronskiy moest loslaten. Op de top kwam Pinot als eerste door zodat hij achteraf de maglia azzurra kon afhalen. Daar hadden de favorieten op de eindzege een achterstand van vijf minuten.
De sprint om de zege:
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Wat deden de favorieten?
João Almeida was op Monte Bondone nog met Thomas de winnaar van de dag, maar de Portugees plooide op de Coi, een nieuwe onbekende, enorm steile col. Hoewel hij voorbeeldig gepiloteerd werd door Jay Vine – die dan nog ei zo na onderuit ging in de laatste afdaling – verloor de kopman van UAE Team Emirates 21 seconden en staat nu op 39 seconden van Thomas.
Primoz Roglic daarentegen is opnieuw alive and kicking. Dat ondervond Geraint Thomas aan den lijve toen de Sloveen met Sepp Kuss als sherpa op de Coi een aanval plaatste. Roglic won de verloren tijd ten opzichte van João Almeida en schuift met 29 seconden achterstand op naar de tweede plaats in de stand.
Maar Geraint Thomas is wél de winnaar van deze tweede slag van de week. De 37-jarige Welshman reed even vlot met Roglic naar de finish zoals hij dinsdag met Almeida probeerde zoveel mogelijk seconden te nemen.
Eddie Dunbar schuift dan weer op naar de vierde plaats in de stand want Damiano Caruso gaf niet thuis toen de debatten echt begonnen.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Wat deden de Belgen?
Laurens De Plus ontpopte zich nog maar eens tot de rechterhand van Geraint Thomas. Al op de eerste col van de dag vloog hij enorm hard omhoog. Voelden ze dat Roglic daar een slecht moment doormaakte? Het was alvast bizar dat na Jumbo-Visma ineens Ineos-Grenadiers snoeihard overnam terwijl Roglic zich in het tweede gedeelte van dat peloton bevond. De Ninovieter herhaalde nog eens hetzelfde sloopwerk op de flanken van de Forcella Cibiana waar het peloton serieus werd uitgedund zodat de groep van de favorieten op een dozijn kilometer van de streep maar een twintigtal man meer bevatte.
Verder nog iets dat je moet weten?
* Niccoló Bonifazio haalde met een bronchitis de start niet. De spurter van Intermarché-Circus-Wanty Gobert was woensdag nog vierde in de sprint van Coarle.
* Ook Luca Covilli (Green Project-Bardiani-CSF-Faizané) ontbrak zodat we nog met 126 verder gingen. De Italiaan was in Coarle als allerlaatste geëindigd. We startten dus met vijftig renners minder dan de eerste dag in Fossacesia Marina.
Hoofdpunten
Make Antwerp Great Again: hoe Paul Gheysens de oudste club van het land weer tot leven wekte
RECONSTRUCTIE. Zo haalde Primoz Roglic de Giro binnen: “Ik riep naar de mecanicien: fiets, fiets, fiets!”
VIDEO. Zoontje van Primoz Roglic steelt de show met innige knuffel en dansje met mama na Giro-triomf
Transfernieuws op D-Day: Antwerp grijpt naast Nederlander, Union krijgt stevige concurrentie voor toptalent
MEER OVER Wegwielrennen
VIDEO. Een F1-wissel versus slow motion: hoe Geraint Thomas cruciale seconden in rook zag opgaan tijdens fietswissel
Vrouw van Primoz Roglic kan Giro-triomf nog altijd niet goed vatten: “Wij hebben nog nooit zoiets als dit meegemaakt”
VIDEO. Zoontje van Primoz Roglic steelt de show met innige knuffel en dansje met mama na Giro-triomf
Vier jaar geleden was Viktor Verschaeve uit Burcht een grote wielerbelofte, tot een mysterieuze kwaal zijn droom doorprikte: “Er is geen dokter die ik niet gezien heb”