Tina Turner overleden op 83-jarige leeftijd

De Amerikaanse zangeres Tina Turner is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar medewerker in een statement. De zangeres scoorde in de jaren 80 en 90 hits als What’s love got to do with it en The best.

“Tina Turner, de ‘Queen of Rock’n Roll’ is vandaag op 83-jarige leeftijd vredig overleden na een lang ziektebed in haar huis in Kusnacht bij Zürich, Zwitserland. Met haar verliest de wereld een muzieklegende en een rolmodel”, valt in het statement te lezen.

“Met haar muziek en haar grenzeloze passie voor het leven betoverde ze miljoenen fans over de hele wereld en inspireerde ze de sterren van morgen. Vandaag nemen we afscheid van een dierbare vriendin die ons haar grootste werk nalaat: haar muziek. Ons oprechte medeleven gaat uit naar haar familie. Tina, we zullen je erg missen”, staat op haar sociale media.

Acht Grammy Awards

Turner, geboren in Tennessee als Anna Mae Bullock, begon haar carrière in de jaren vijftig. Ike Turner, die later haar man werd, ontdekte haar op 17-jarige leeftijd. De twee gingen samen muziek maken en scoorden in de jaren zestig en zeventig grote hits, zoals River Deep, Mountain High en Proud Mary.

Ook solo was Turner een succes. In de jaren tachtig reeg de zangeres de hits aaneen en won ze talloze Grammy Awards. Zo scoorde ze wereldwijd met nummers als Private Dancer, Tonight, What’s Love Got To Do With It en The Best. Haar show in Rio de Janeiro in 1988 trok liefst 180.000 bezoekers, en is daarmee nog steeds een van de grootste concerten ooit.

Gezondheidsproblemen

Tegen die tijd was Turner al tien jaar vrij van haar gewelddadige huwelijk met Ike, die in 2007 overleed. Ze was later openhartig over het misbruik door haar voormalige echtgenoot tijdens hun huwelijk en hun muzikale partnerschap.

In 2008 en 2009 maakte Turner haar laatste wereldtournee. Daarna trok ze zich terug uit de showbusiness. Ze trouwde in 2013 met de Duitser Erwin Bach, met wie ze toen al jaren samen was. Wereldwijd verkocht ze 200 miljoen albums en ze kon acht Grammy Awards op haar naam zetten.

Na haar pensioen kampte Turner met gezondheidsproblemen. Zo had ze kanker, kreeg ze een beroerte en was er sprake van nierfalen. In 2018 kreeg ze te maken met een familietragedie toen haar oudste zoon Craig een einde aan zijn leven maakte. Haar jongste zoon Ronnie stierf afgelopen december.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER