Buurtrestaurant Dagschotel opent vierde vestiging in Nationalestraat: “Op sociaal en financieel vlak een aanwinst voor de buurt”

Antwerpen -

Antwerpen is weer een buurtrestaurant rijker. In de Nationalestraat opende Dagschotel Sint-Andries woensdagavond de deuren. Vanaf donderdag kunnen inwoners van de zuidelijke Antwerpse binnenstad er hun voeten onder tafel schuiven voor een gezonde maaltijd aan drie verschillende tarieven. Wie niet op locatie dineert, kan afhalen of opteren voor een milieuvriendelijke levering aan huis. Buurtbewoners reageren enthousiast op de komst van Dagschotel. “Dit kan de wijk alleen maar ten goede komen”, klinkt het.

Het nieuwe restaurant in de Nationalestraat.© Patrick De Roo

Grote ballonnen aan de deur, champagne, taart en sinaasappelsap binnen. De officieuze opening van Dagschotel in de Nationalestraat verliep met toeters en bellen. Bij Dagschotel, een samenwerking tussen stad Antwerpen en sociaal-economische onderneming Sense, zijn ze dan ook opgezet met de opening van hun vierde vestiging in Antwerpen. “Woensdagavond sluit het buurtrestaurant in de Aalmoezenierstraat, maar met de komst van Dagschotel om de hoek is dat probleem meteen van de baan. We wilden graag in de wijk aanwezig zijn en blijven”, vertelt Katelijne Vandenbroeck, de verantwoordelijke van Dagschotel Sint-Andries.

“De keuze voor de Nationalestraat is in dat opzicht doordacht. Er is veel passage ,en we hopen hier een brede doelgroep aan te trekken. Een buurtrestaurant is niet uitsluitend bedoeld voor mensen op leeftijd of personen die in kansarmoede vertoeven. Iedereen is hier welkom om elkaar te ontmoeten”, voegt communicatieverantwoordelijke Evelyne Grimmon toe.

Greta, Greta en Maria wilden de opening niet missen.© Patrick De Roo

In die opzet lijkt Dagschotel Sint-Andries meteen te slagen, want alle tafels en stoelen zijn vanaf de eerste minuten bezet. “Dit is een aanwinst voor de buurt, zowel op sociaal als financieel vlak”, vertelt Ronny Driesen, die samen met zijn ouders de nabijgelegen bloemenwinkel Driesen uitbaat. “Sint-Andries is een volkse buurt die nood had aan een ontmoetingsplaats als deze. Dat je er nog eens lekker en gezond kan eten, maakt het alleen maar beter.”

Ronny en zijn ouders baten enkele huizen verder bloemenwinkel Driesen uit.© Patrick De Roo

Ook Greta, Maria en Greta zijn enthousiast. “De opening wilden we niet missen. Steeds meer mensen hebben het financieel niet onder de markt en zijn blij met dergelijke initiatieven. Het interieur mocht misschien wat vrolijker, maar voor de rest is alles tiptop”, lacht Maria.

Verschillende tarieven

Schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) kwam ook even piepen en onderstreept het belang van Dagschotel voor de buurt. “Ze hanteren verschillende tarieven opdat iedereen van gezond en betaalbaar eten kan genieten. In een wijk als Sint-Andries is dat nodig.”

Schepen Tom Meeuws knipt het lint mee door.© Patrick De Roo

“De stad zet zijn schouders hier graag onder en komt tussen op twee niveaus: enerzijds zijn we financierder, anderzijds stellen we als OCMW mensen tewerk in de restaurants van Dagschotel. Zij leren ze bij en stromen zo door naar andere horeca. Dagschotel is dus een goed restaurant, in alle betekenissen van het woord”, besluit Meeuws. (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Handelaars en horeca Antwerpen