© Guy Van Vliet

“Minerva Veur Altijd of Vor Oltiet?” Komische clash tussen Antwerpen en Brugge deze zomer in Fakkeltheater

Antwerpen -

Hoog bezoek bij radio Minerva met de komst van de cast van de nieuwe zomerkomedie Minerva Veur Altijd. Of wordt het toch Minerva Vor Oltiet? Het publiek mag zich namelijk aan een dialectclash verwachten die de rivaliteit tussen Antwerp en Brugge in het voetbal nog overtreft.

Guy Van Vliet

Schrijver en regisseur Jeroen Maes, een al jaren in Antwerpen wonende Bruggeling, kwam op het idee voor een vervolg op de populaire zomerkomedie Viva Minerva. “Het is de eerste keer dat ik me waag aan een sequel. Maar radio Minerva is een dankbaar gegeven en de personages waren zo dankbaar, dat elke voorstelling een feest was”, motiveert Jeroen Maes, die wel een voorwaarde stelde.

“Ik wou alleen een sequel als de kerncast aan boord wou blijven. Ik ben dus blij dat Carry Goossens, Marilou Mermans, Linda De Ridder, Luc Verhoeven en Erik Goris enthousiast waren om opnieuw mee te spelen. In Minerva Veur Altijd zit de zender verlegen om nieuwe stemmen. Een nieuwkomer wordt gevonden in Pol, de kozijn van presentator Eddy (Carry Goossens). Probleem is dat het tussen die twee niet botert”, vertelt de schrijver over het verhaal, dat doorspekt zit met oldies en evergreens, zoals dat bij Minerva past.

© PDR

Voor de rol van Pol koos Jeroen Maes voor Hans Peter Janssens, nóg een al jaren in Antwerpen wonende Bruggeling. Die niets liever zou doen dan zijn Brugse dialect op de Antwerpse radio krijgen. Hans Peter Janssens maakt meteen iets duidelijk: Antwerps is Antwerps, maar Brugs is geen West-Vlaams.

“Om de vijf kilometer is er een ander dialect. Een woordje als ‘skone’ zal je een Bruggeling dus nooit horen zeggen. Uiteraard zal het publiek mij zeker verstaan. En mocht dat nodig zijn in de voorstelling, spreek ik ook wel een mondje Antwerps, ik woon hier al lang genoeg”, verzekert Hans Peter Janssens, die net in Nederland nog bekroond werd voor zijn hoofdrol in de musical Sweeney Todd. “Het is een rol die me nauw aan het hart ligt, heel fysiek en heel diepgaand. Daar een prijs voor krijgen, voelt als een dubbel geschenk. De uitdaging in Minerva Veur Altijd is minstens even groot. Het is de eerste keer dat ik teksttheater speel maar ik maak ook mijn debuut in een komedie. Ik ga zeker dingen opsteken maar met mijn dialect kan ik zeker een eigen steentje bijdragen”, denkt de acteur.

© PDR

De cast keek woensdag nieuwsgierig rond in de Minerva-studio en babbelde er op los maar de luisteraars merkten daar niks van. Presentator Eddy Deschutere werkte onverstoorbaar verder en legde iedereen wanneer nodig het zwijgen op. “Het doet me veel plezier dat er een tweede komedie rond radio Minerva komt”, reageert de presentator op het bezoek. “Ik genoot indertijd van Viva Minerva, dus ik kijk enorm uit naar de nieuwe voorstelling. Voor mij toont dit nog eens aan dat radio Minerva echt een unieke zender is”, concludeerde Eddy Deschutere.

Ook opvallende aanwezigen waren radiostemmen Michel Follet en Micha Marah. Komt er binnenkort na Hadiemicha misschien een Hadieminerva? Micha, die ooit kwistig Antwerpse handjes uitdeelde bij Radio 2, denkt van niet. “Ik was al vaak op bezoek bij Minerva. Maar mijn programma zit bij Ment op tv en dat is ook een radio: ik kan moeilijk een concurrent worden van mezelf”, lacht Micha. “Michel en ik zijn hier om ludiek de cast te coachen. Ik ben gek op komedie en een grote fan van Jeroen Maes, dus ik kom zeker ook naar de première”, klinkt het stellig bij Micha.

Minerva Veur Altijd, vanaf 30 juni in Fakkeltheater Antwerpen, www.hetachterland.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER