Het Netepark verstrengt de toegang tot en het toezicht op de zwembaden tijdens de zomermaanden.© Hans Otten

Netepark verstrengt controles en toezicht tijdens zomer

Herentals -

Om problemen tijdens de zomermaanden te voorkomen, verscherpt het Herentalse stadsbestuur de toegangscontroles en het toezicht op het recreatiedomein Netepark. Vorig jaar verdronk er bijna een kleuter omdat de regels niet werden nageleefd.

Hans Otten

Het was op maandag 18 juli vorige zomer een topdag met exotische temperaturen in het zwembadencomplex op recreatiedomein Netepark. Tot een bezoeker rond 18u merkte dat een klein meisje bewegingsloos in het water dreef. De redders startten de reanimatie tot de hulpdiensten die overnamen. Het 3-jarig meisje ontsnapte ternauwernood aan de verdrinkingsdood.

Dat incident heeft de medewerkers van het Netepark wakkergeschud. “Het liep goed af, maar eigenlijk hadden de ouders de regels (inzake begeleiding van kinderen, red.) niet gevolgd. Onze mensen vonden dat de veiligheidssituatie nog eens grondig onder de loep moest worden genomen. Daaruit hebben we begin dit jaar enkele bijkomende maatregelen besloten”, zegt de Herentalse burgemeester Mien Van Olmen (CD&V).

Medewerkers controleren aan de toegang naar het buitenbad of kinderen begeleid worden en of bezoekers de juiste zwemkledij (let op de paspop links) dragen. Dat leidt na tien jaar nog altijd tot discussies.© Hans Otten

Identiteitskaart tonen

Een eerste maatregel is dat voortaan iedereen boven de 14 jaar een identiteitskaart moet tonen bij het betreden van het domein. “Tot nu toe moesten enkel de Herentalsenaren dat, omdat zij als inwoner korting krijgen”, zegt Van Olmen. “De aanpassing maakt het ook mogelijk om bezoekers bij eventuele problemen te identificeren. We mogen het probleem niet overroepen, het is niet zo dat we vorige zomer grote overlast hebben gehad. Maar onze strikte dresscode (er is enkel nauwsluitende zwemkledij toegelaten, red.) die we al tien jaar hanteren, blijft af en toe voor discussies zorgen. Als we de identiteit kennen, is het ook eenvoudiger om eventuele plaatsverboden op te leggen en te handhaven.”

Kinderen mogen deze zomer ook door een +16-jarige begeleid worden, die moet niet langer minstens 18 zijn.© Hans Otten

Het Netepark wil ook strenger de maximale capaciteit van het domein toepassen. Op topdagen gaat de poort dicht wanneer het domein vol zit. In die periode krijgen de medewerkers van het park ook bijstand van veiligheidsmensen. “We zorgen voor extra coaching en trainingsdagen voor onze eigen mensen, maar op de drukste dagen zetten we ook securitymensen in. Dat moet de stress op dergelijke momenten verminderen.”

Daar staat tegenover dat de stad de regels voor begeleiding van minderjarigen versoepelt. “Tot nu toe moesten begeleiders van kleine kinderen in de binnen- en buitenbaden minstens 18 jaar zijn. Dat verlagen we naar minstens 16 jaar. We zijn van mening dat tieners van 16 matuur genoeg zijn om een kleiner kind te begeleiden. Op die manier breiden we in feite de groep die toezicht kan houden uit”, zegt burgemeester Van Olmen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals