Themabeeld© rr

Opvallend: Test Aankoop gaat in zee met energieleverancier Mega, die al geregeld in opspraak kwam

Testaankoop gaat een samenwerking aan met energieleverancier Mega, waarbij via de consumentenorganisatie kan worden ingeschreven op voordelige tarieven voor gas en elektriciteit. De federale ombudsman Energie vraagt zich wel af waarom de verbruikersorganisatie nalaat om naar de V-test te verwijzen.

jvhBron: BELGA

De samenwerking is opmerkelijk. Mega heeft immers niet het beste parcours inzake klantvriendelijkheid. De leverancier kwam herhaaldelijk in opspraak. Zo waarschuwde de energieregulator Creg in 2021 voor aanbiedingen van Mega, waarbij de waakhond sprak over “bewuste misleiding” van de klant. Ook Testaankoop zelf diende in 2021 nog een klacht in bij de Economische Inspectie tegen Mega, wegens hoge voorschotfacturen.

Testaankoop zegt zich hiervan bewust te zijn. “In het verleden verliep het qua klantvriendelijkheid niet altijd goed bij Mega. We zijn met hen hierover in gesprek gegaan, en hebben hoge eisen gesteld. Uiteindelijk gaf de scherpe prijs die ze voorstellen de doorslag, in combinatie met de garantie op klantvriendelijkheid”, aldus woordvoerster Laura Clays. Bij problemen is er de mogelijkheid om zowel Mega als Testaankoop te contacteren, klinkt het nog.

Concreet kan vanaf woensdag iedereen, ook wie geen lid is bij Testaankoop en ook wie in Brussel woont waar Mega tot op vandaag geen nieuwe klanten meer belevert, inschrijven op de tarieven die de consumentenorganisatie onderhandelde voor gas en elektriciteit. Het gaat zowel om vaste als variabele tarieven.

LEES OOK. Gekozen voor de goedkoopste maar nu plots de duurste energie: twee leveranciers steken erbovenuit

“Energieactie”

Testaankoop spreekt niet over een groepsaankoop, maar over een energieactie. De actie duurt vijf maanden, en de prijzen worden maandelijks geactualiseerd. Deelnemers die na 12 maanden nog zijn aangesloten, krijgen een ‘cashback’ of korting die wordt verrekend op hun factuur. Bij een vast tarief bedraagt de cashback 132,5 euro en bij een variabel tarief 58,3 euro, zowel voor gas als voor stroom.

Volgens de consumentenorganisatie behoren de tarieven tot de meest voordelige op de markt. In Vlaanderen zijn wat de variabele contracten betreft enkel een handvol internettarieven voor elektriciteit iets voordeliger. Wat vaste contracten betreft, bestaat er ook een goedkoper internettarief.

Testaankoop zegt per getekend contract een vergoeding te krijgen van Mega, om de kosten te dekken. Hoeveel dat is, is niet bekendgemaakt.

Verwijzing naar V-test

Volgens de federale ombudsman Energie, Eric Houtman, ontving de ombudsdienst in 2022 het meeste klachten over Mega. Maar, aldus Houtman, sindsdien is de situatie bij de leverancier serieus verbeterd.

Wel vraagt Houman zich af waarom Testaankoop in het kader van de actie niet verwijst naar de V-test, de prijsvergelijker van de Vlaamse energieregulator VREG, zeker omdat de aangeboden tarieven blijkbaar niet de allerlaagste op de markt zijn. “Als consumentenorganisatie moet men het voordeel van de consument toch voorop stellen”, aldus Houtman. “Het zou betamen dat Testaankoop verwijst naar de V-test”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER