Op een van de bankjes staat een quote van Elise: verdriet en pijn zijn onderdeel van het leven, maar probeer je aandacht aan de lichtpuntjes te geven.© Lies De Boeck

AZ Rivierenland en Bornem creëren troostplek: “Als symbool voor verbinding tussen mensen”

Bornem -

AZ Rivierenland en de gemeente Bornem hebben een troostplek in de tuin van het ziekenhuis Bornem geopend. De troostplek moet een plaats zijn waar iedereen die het nodig heeft even tot rust kan komen, pauze kan nemen of kan ontladen. “De troostplek biedt de kans om even tot jezelf te komen en stil te staan”, zegt burgemeester Greet De bruyn.

Lies De Boeck

In de tuin van AZ Rivierenland kunnen patiënten, vrienden, familie en medewerkers voortaan tot rust komen op verschillende bankjes. Tijdens de coronapandemie werd het meer dan duidelijk hoe groot de kracht van verbinding, ontmoeting en troost is. Met dat gegeven in het achterhoofd kwam het idee om een troostplek te maken in de tuin van AZ Rivierenland Bornem.

“Als voorbereiding op deze avond, zocht ik nog even de betekenis van het woord troosten op in de Van Dale. ‘Bemoedigen bij verdriet en verdriet verzachten’, las ik. En dat is wat we willen doen. Een plek bieden aan vrienden, kennissen en iedereen die met verdriet geconfronteerd wordt. De plek staat symbool voor verbinding tussen mensen en de steun die ze aan elkaar geven in moeilijke momenten”, vertelt afgevaardigd bestuurder Bart Van Bree tijdens de officiële huldiging van de troostplek.

“De troostplek is op een prachtige wijze verbonden met de natuur. Het is een plek waar we niet enkel tot rust kunnen komen, maar waar we ons vooral verbonden kunnen voelen in moeilijke momenten. Via levende wilgen werd hier een serene warme cocon van troost gecreëerd voor iedereen die het nodig heeft.”

Via levende wilgen is er een serene en warme cocon van troost gecreëerd.© Lies De Boeck

Elise Van der Steen

Het idee kwam er mee dankzij Patricia Meert. Zij is de mama van Elise Van der Steen, die overleed na een lange strijd tegen kanker. “Ik wou graag iets doen voor het palliatief team. Tijdens gesprekken met de psychologe kwam het idee om een troostplek te creëren tot stand.”

Op een van de bankjes staat een quote van Elise: verdriet en pijn zijn onderdeel van het leven, maar probeer je aandacht aan de lichtpuntjes te geven. “Het is een zeer emotionele plek voor ons. Toen ik de plaats voor het eerst zag, heb ik toch enkele traantjes gelaten. Het is echt een mooie plaats, die bij Elise past. Ze kon enorm genieten van de natuur en deed dagelijks een wandeling.”

De familie van Elise heeft de troostplek financieel gesteund met een bedrag van 2.600 euro. Patricia haakte verschillende popjes en verkocht ze om de troostplek mee mogelijk te maken. (lidb)

© Lies De Boeck

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners