© ATV

Scholen vier gemeenten zwemmen in nieuwe sportsite Balsakker: “Sluiten partnerschap af met Kasterlee, Zoersel en Zandhoven”

Lille, Kasterlee, Zoersel, Zandhoven -

De gemeente Lille sluit een bevoorrecht partnerschap af met buurgemeenten Kasterlee, Zoersel en Zandhoven voor het schoolzwemmen in het nieuwe zwembad op Balsakker in Lille. “De scholen uit deze vier gemeenten kunnen vanaf de zomer 2024 komen zwemmen in Lille”, zegt Marleen Peeters (N-VA), burgemeester van Lille.

Bart Van den Langenbergh

De werkzaamheden aan de nieuwe sportsite met zwembad op Balsakker in Lille verlopen vlot. De ruwbouw van het nieuw zwemparadijs is volgens de gemeente Lille al vergevorderd en ook de opbouw van de atletiekpiste is van start gegaan.

Het lokaal bestuur van Lille ging in zee met Sportoase voor de bouw van de nieuwe sportsite. De gemeente heeft samenwerkingsgesprekken achter de rug met verschillende gemeenten. Die gesprekken hebben geleid tot het aangaan van een bevoorrecht partnerschap tussen Lille en de gemeenten Kasterlee, Zandhoven en Zoersel voor het schoolzwemmen.

“We zijn in de eerste plaats heel blij dat we binnenkort onze eigen scholen en inwoners een plek kunnen geven om te komen zwemmen. Sinds 2012 heeft onze gemeente geen zwembad meer. Onze inwoners wachten dus al heel lang op een nieuw zwembad en staan te popelen om hun eerste baantjes te kunnen trekken”, legt burgemeester Marleen Peeters van Lille uit. “Maar wij zijn niet de enigen. Zowel Kasterlee, Zandhoven als Zoersel hebben geen eigen zwembad en zoeken naar een structurele oplossing op lange termijn voor het schoolzwemmen. Dat zwemwater schaars is, wordt nog maar eens duidelijk. We vinden het belangrijk om intergemeentelijke samenwerkingen aan te gaan. Dit levert voordelen op voor alle partijen. Met Kasterlee, Zandhoven en Zoersel hebben we drie externe partners. We gaan nu zo snel mogelijk een intentieverklaring opmaken met de drie andere gemeenten om onze samenwerking verder vorm te geven.”

Het nieuwe zwembad aan Balsakker in Lille is 25 meter lang en 10 meter breed en heeft ook een glijbaan.© RR

De werkzaamheden aan het nieuwe zwembad in Lille schieten goed op.© RR

Gloednieuwe infrastructuur

Naast het zwembad van 25 meter, een peuterbad en een glijbaan komen in het nieuwe zwembadgebouw ook een sauna, whirlpool en fitness. De huidige cafetaria wordt omgetoverd tot een brasserie met terras. Daarnaast legt Sportoase ook de buiteninfrastructuur opnieuw aan. Zo wordt de atletiekpiste opnieuw aangelegd en breidt de atletiekinfrastructuur uit met installaties voor discuswerpen, kogelstoten, verspringen, hoogspringen en speerwerpen. De sportsite krijgt ook nog een skatepark, een recreatief BMX-parcours en een nieuwe speeltuin. Voor beachsporten verschijnt een speciaal aangelegd terrein van 32 meter bij 50 meter.

“Eind september 2022 legden we de eerste steen aan het zwembad”, voegt Vincent Goossens (N-VA), schepen van Sport in Lille, eraan toe. “Als alles volgens plan loopt, kunnen we in de zomer van 2024 onze eerste baantjes trekken. We tellen er samen met onze inwoners naar af.”

Burgemeester Marleen Peeters, schepenen Luc De Backer en Tom Kersemans van Lille gaven in september 2022 samen met Sportoase en de aannemer het startschot van de bouw van het nieuwe zwembad in Lille.© Bart Van den Langenbergh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille