De nieuwe tentoonstelling opent op vrijdag 26 mei.© rr

Museum in kerk van Wintam breidt uit met nieuwe tentoonstelling: “Deze regio is een archeologische hotspot”

Wintam -

Na twee jaar voorbereiding wordt in de kerk van Wintam (Bornem) een tentoonstelling rond archeologie geopend. De nieuwe expo De mens in het Klein-Brabantse landschap. Een verkenning van Bornem en Puurs-Sint-Amands kan je vanaf vrijdag 26 mei gaan bezoeken in de Sint-Margarethakerk.

LIDB

Het zijn Jordi Bruggeman en Geert Segers, met de ondersteuning van Cyriel Verbruggen en Theo Segers, die de nieuwe tentoonstelling het leven inriepen. “Na twee jaar voorbereiden is de tentoonstelling eindelijk klaar. Het wordt een permanent onderdeel van het museum en we zullen de expo regelmatig updaten met nieuwe archeologische inzichten”, zeggen ze.

Enkele jaren geleden werd de kerk van Wintam ontwijd. Het gebouw wordt ondertussen beheerd door Genootschap Sint-Margaretha Wintam. De vereniging probeert de kerk een sociaal-culturele invulling te geven. Dat deden ze eerder al met de tentoonstelling 10 eeuwen Nattenhaasdonk, die ingehuldigd werd in 2022. Dat was de eerste permanent tentoonstelling in de kerk.

Archeologische hotspot

“Klein-Brabant is een belangrijke archeologische regio. De regio is dan ook een kantelpunt tussen verschillende tradities en zorgt voor een overgang van de zandstreek naar de zandleemstreek. Klein-Brabant bleef lang een blinde vlek op vlak van archeologie, maar tegenwoordig werden er heel wat onderzoeken gedaan in Klein-Brabant. Dat maakt van deze regio toch wel een archeologische hotspot.”

De tentoonstelling loopt van de steentijd tot en met de moderne tijd. “We belichten tijdens de tentoonstelling verschillende sites die afgelopen jaren aan het licht kwamen, met posterbanners die de historiek weergeven van het onderzoek. Naast sites uit de Romeinse tijd en een middeleeuwse motte, gaat er ook aandacht naar crashsites uit de Tweede Wereldoorlog. In de vitrinekasten vind je vondsten uit de streek en spullen van onze voorouders terug”, legt de organisatie uit.

In de vitrinekasten kan je vondsten uit de streek terugvinden.© rr

“De expo zorgt ervoor dat de inwoners een beetje kennis krijgen uit het verleden, maar ook dat er een mooi overzicht is. Ik vind het voor mezelf fijn om meer te weten te komen over het verleden, maar ik ben ook blij dat het tot bij de bevolking komt. Het is toch een beetje cultuur dat we tot bij hen brengen”, besluit Jordi Bruggeman.

De expo is vanaf vrijdag 26 mei te bezoeken in de Sint-Margarethakerk in Wintam. Tijdens de archeologiedagen, op zaterdag 27 mei en zondag 28 mei, kunnen bezoekers langskomen tussen 13.30 en 17.30u. Daarna is de museumkerk elke zondag geopend tussen 13.30 en 17u. Iedereen kan gratis langskomen en voor de jongsten is er een dierenzoektocht voorzien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners