Het clubschip van Taxandria in de jachthaven op de Nieuwe Kaai in Turnhout moet de deuren sluiten van het stadsbestuur na aanhoudende klachten.© Bart Van den Langenbergh

Stad laat clubschip in jachthaven sluiten na aanhoudende klachten: “Toiletwater kwam in kanaal terecht”

Turnhout -

Het stadsbestuur van Turnhout heeft beslist om het clubschip van de vzw Taxandria in de jachthaven op de Nieuwe Kaai te sluiten. De stad en de politie ontvingen de voorbije weken meermaals klachten over nachtlawaai, wildparkeren en het illegaal lozen van afvalwater. “Het clubschip is geen café, maar deed blijkbaar wel dienst als een café”, zegt Stijn Adriaensens (N-VA), schepen van Toerisme in Turnhout.

Bart Van den Langenbergh

De Nieuwe Kaai met de jachthaven aan het kanaal Dessel-Schoten, een van de mooiste plekjes in Turnhout, wordt beheerd door zowel nv De Haven als vzw Taxandria. De Vlaamse Waterweg heeft met beide clubs een concessieovereenkomst afgesloten, waarbij De Haven instaat voor het linkerdeel van de jachthaven en Taxandria het andere deel, nabij de woontorens, mag beheren. Beide verenigingen kunnen helaas niet door dezelfde deur wat al maandenlang leidt tot onderlinge twisten. Volgens het stadsbestuur werden in de Kubus, het kubusvormige gebouw op de kade voor de nutsvoorzieningen, al beschadigingen aangebracht aan de elektriciteitsleidingen om een van de clubs te treffen.

Lawaaihinder

De politie en de stad ontvingen de voorbije weken heel wat klachten vanuit de Nieuwe Kaai en dan vooral over het clubschip van Taxandria. “Dat clubschip is een paar maanden geleden versleept naar de omgeving van de woontorens en het jaagpad, waar geen enkele voorziening aanwezig is”, zegt Stijn Adriaensens (N-VA), schepen van Toerisme in Turnhout. “De vzw, die eigenaar is van het clubschip, heeft daar een terras geopend en geregeld staan er auto’s om het schip te bevoorraden. ’s Nachts werd er ook heel veel lawaai gemaakt wat leidde tot klachten vanuit de woontorens. We hebben dit al meermaals gesignaleerd aan de vereniging, maar dit bracht geen zoden aan de dijk.”

Vanuit de woontorens aan de Nieuwe Kaai in Turnhout kwamen er veel klachten over hinder van het clubschip.© Bart Van den Langenbergh

Concessie

De stad voelde zich genoodzaakt om aan De Vlaamse Waterweg te vragen om de concessie met vzw Taxandria te beëindigen. Burgemeester Paul Van Miert (N-VA) van Turnhout gaf de politie ook de opdracht om het clubschip van Taxandria te sluiten en te laten verzegelen. “Er zijn ook toiletten aanwezig op het clubschip. Normaal gezien moet het toilet- en afvalwater eerst naar een vuilwatertank die daarna moet geledigd worden. Maar het afvalwater van het schip werd rechtstreeks geloosd in het kanaal. En dat terwijl er vlak bij waterrecreatie zoals kajak plaatsvindt”, vertelt Stijn Adriaensens. “Het clubschip is volgens de concessie geen café, maar deed blijkbaar wel dienst als café. Er is geen exploitatievergunning en het clubschip heeft geen verslag van een brandinspectie.”

Voor het mogelijk stopzetten van de concessie met de Vlaamse Waterweg vindt over enkele dagen nog een hoorzitting plaats. De stad geeft de wijkagent al wel de opdracht om de sluiting van het clubschip van Taxandria te bevelen. Volgens het clubbestuur van Taxandria is de hele zaak uit de context getrokken. Maar de bestuursleden willen hierover eerst samenzitten om woensdag meer uitleg te kunnen geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout