Een reispas aanvragen in Mortsel duurt even op dit moment.© BELGA

Aanwervingen en schrappen van dubbele afspraken moeten wachttijden bij Mortselse stadsdiensten verkorten

Mortsel -

Mortselaren die een reispas willen aanvragen, kunnen pas na 21 juni voor een afspraak terecht bij de stadsdiensten. Te lang, volgens raadslid Michiel Tisson (Pro-Mortsel) en hij krijgt gelijk van burgemeester Erik Broeckx (N-VA). “Maar we sturen bij”, belooft hij.

Filip Spoelders

Het viel Michiel Tisson op dat het voor de aanvraag van verschillende documenten wel erg lang duurt voor de inwoners om afspraak te kunnen maken bij het aangewezen stadsloket. “Wie een afspraak wil maken voor een reispas deze zomer komt uit op 21 juni en later. Het maken van een reispas duurt ook even waardoor het misschien de moeite niet meer is.”

Burgemeester Broeckx erkent het probleem. “Er zijn inderdaad te lange wachttijden voor rijbewijzen, identiteitskaarten en de Kids-ID. We zijn daar evenmin tevreden over en hebben dit intern aangekaart. Door ziekten en opleidingen is er een terugval in de bezetting. Iedere medewerker binnen deze loketten heeft zijn specialiteit waardoor we niet zomaar kunnen schuiven met ons personeel. Maar de burger is uiteraard het slachtoffer.”

Meer aanvragen

Hij ziet nog een trend. “In vergelijking met vorig jaar zijn er veel meer aanvragen voor elektronische rijbewijzen, identiteitskaarten en reispassen. In januari was er een stijging van twintig procent, in februari, maart en april stegen de aanvragen met respectievelijk vijftig, veertig en dertig procent. Er is geen duidelijke verklaring voor. In de media is wel verschenen dat elektronische rijbewijzen vervallen en de houders dit in de gaten moeten houden. Meer mensen gaan die nu aanvragen.”

Dubbele boekingen

Oplossingen zouden in aantocht zijn. “We hebben nieuwe medewerkers aangeworven die in opleiding zijn. We zien trouwens dat twaalf tot 24% van de mensen niet komt opdagen voor zijn afspraak. Meestal komt dit door dubbele boekingen. Iemand maakt een afspraak maar verplaatst deze nadien zonder de eerste afspraak te annuleren. Dit gaan we nu bijsturen.”

En wie nog snel een reispas wil? “We hebben al opgeroepen om dit tijdig te doen. Wie in de problemen komt, helpen we zo goed mogelijk. Een versnelde procedure is een oplossing, maar die kost honderd euro meer”, besluit Broeckx. (fisp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mortsel