Els Bastiaansen en Walter Francken hebben binnen 36 slaapplaatsen in De Schalmei.© Ronny van den Ackerveken

Kampplaats De Schalmei viert veertigste verjaardag: “Combinatie van gebouw met grond voor tenten is populair”

Rijkevorsel -

In het Rijkevorselse gehucht Achtel baten Els Bastiaansen (63) en Walter Francken (72) kampplaats De Schalmei uit. De eerste gasten kwamen overnachten in 1983. Ter gelegenheid van de veertigste verjaardag vindt op 3 en 4 juni een opendeurweekend plaats. “Wie als kind hier geweest is, komt vaak later terug als begeleider van een groep.”

Ronny van den Ackerveken

Els Bastiaansen heeft zelf in de Chiro gezeten en wist dus wat er van een kampplaats verwacht wordt. “De Schalmei is gestart toen ik twee jonge kinderen had dus wat vaker thuis bleef”, legt Els uit. “In het begin gebruikten we naast de huidige kampplaats ook nog een schuur voor overnachtingen. Mijn man is in 1991 overleden en toen heb ik besloten de kampplaats kleiner en compacter te maken door de schuur af te breken. Nu is er plaats voor 36 personen die binnen kunnen overnachten, buiten mogen tien personen in tenten slapen. De combinatie van een gebouw met grond voor tenten is bij veel groepen populair.”

De Schalmei kan geboekt worden van de krokusvakantie tot de herfstvakantie. “Vroeger bleven we alleen in december en januari dicht”, vertelt Walter Francken. “In de winter doen we steeds een groot onderhoud. Ook in juni sluiten we de kampplaats even. Dat was eigenlijk met de bedoeling om zelf op vakantie te kunnen gaan. Intussen gebruiken we die periode voor kleiner onderhoud en wat schilderwerk, want je kunt niet verven in de winter. We zijn aangesloten bij het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT). Op de bijeenkomsten die CJT organiseert met andere uitbaters doen we weleens ideeën op. We hebben veel geïnvesteerd in brandveiligheid. Die normen worden iedere keer strenger, maar dat is ook nodig.”

De Schalmei zet de deuren open op 3 en 4 juni.© Ronny van den Ackerveken

Gebedsgroepen

Het publiek dat naar De Schalmei komt, is heel divers. “De laatste jaren zien we meer scholen en sportgroepen. Er zijn scholen die elk jaar langskomen. Ook gebedsgroepen uit Nederland behoren tot ons cliënteel. Wat betreft jeugdbewegingen, krijgen we weinig boekingen van Chiro. Dat komt omdat die meestal met de hele groep op kamp gaan, terwijl de scouts dat eerder per afdeling doen. Wie als kind hier geweest is, komt vaak later terug als begeleider. Het is voor ons een bewuste keuze om sociaal toerisme aan te bieden. Het moet basic blijven. De slaapzalen vind ik een van de beste ideeën en in de keuken staat geen afwasmachine”, vertelt Els.

“Walter en ik worden al wat ouder, maar we blijven het graag doen. Anders stopt het, want ik wil geen chagrijn zijn. De boekingen gebeuren tegenwoordig via Kampas. Dat maakt het voor ons veel gemakkelijker. Ook van het CJT krijgen we veel steun. Het is wel afwachten wat het nieuwe decreet vanaf 2025 gaat betekenen voor kampplaatsen.”

De keuken van De Schalmei.© rr

Speurtocht

Het 40-jarig bestaan van De Schalmei wordt gevierd in het weekend van 3 en 4 juni. “We organiseren op beide dagen een opendeurdag van 10 tot 17u”, zegt Els Bastiaansen. “Voor heel wat mensen is De Schalmei onbekend en daar hopen we zo verandering in te brengen. Kinderen kunnen een speurtocht doen. Iedereen heeft de gelegenheid om met onze dieren kennis te maken. Het varken, de konijnen, de kippen en de cavia zijn populair bij elke groep die hier overnacht. Ik stel mijn beeldhouwwerk tentoon en bezoekers kunnen een vrije wandeling maken naar bijencentrum De Raam, waar ook beelden staan tentoongesteld.”

Een foto van Walter en Els uit 2008 in Gazet van Antwerpen.© rr

© Ronny van den Ackerveken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER DOEN!-tips Kempen