© REUTERS

Juventus krijgt tien strafpunten na fraude en lijkt zo Europees voetbal mis te lopen: “Ze spelen een spelletje met ons”

Juventus wordt tien punten afgetrokken voor het overwaarderen van spelers. Die straf is nu officieel vastgelegd, al is er opnieuw beroep mogelijk. De Oude Dame zakt plots weer van de tweede naar de zevende plaats in de Serie A.

Jonas Withouck, Jens JacobsBron: Belga

Het hof van beroep van de FIGC legde Juventus in januari al een aftrek van vijftien punten op vanwege het overwaarderen van de verkoopprijzen van bepaalde spelers. Maar de Oude Dame haalde in beroep zijn gram bij het Garantiecollege van het Italiaans Olympisch Comité (CONI), dat het hof van beroep vroeg om zijn sanctie te herbekijken. Het CONI ontkende niet dat er sprake is geweest van boekhoudfraude, maar de straf werd opgeschort om de rol van enkele Turijnse bestuursleden in de zaak op te helderen.

De procureur vroeg dan een mindering van elf punten voor Juve, uiteindelijk worden het er tien. De Bianconeri hebben in theorie het recht opnieuw naar het Garantiecollege te trekken om de nieuwe sanctie te betwisten. In dat geval zou de extrasportieve soap mogelijk voortduren tot na het seizoen, dat op 4 juni eindigt.

De eerste zes ploegen in de Serie A spelen Europees en daar is Juventus dus voorlopig niet bij. Het wordt een strijd met Atalanta en AS Roma, de nummers vijf en zes die één en twee punten meer tellen. Juve had maandagavond al de kans om enigszins orde op zaken te stellen, maar verloor met 4-1 op het veld van Empoli.

Allegri furieus na puntenaftrek: “Genoeg is genoeg”

“Elke keer als we ons weer oprichten, duwen ze ons weer omlaag”, vertelde een zichtbaar gefrustreerde Massimiliano Allegri bij het Italiaanse DAZN. “Het is niet rechtvaardig. Het is abnormaal. Ze spelen al sinds januari een spelletje met ons. Het psychologische aspect is fundamenteel in voetbal. Onder de gegeven omstandigheden hebben we het maximale gedaan. Dit is een surrealistische situatie. Vijftien minuten voor de aftrap sta je tweede, maar zodra we beginnen staan we zevende. Dan moet je even naar lucht happen. Drie maanden lang hebben we geknokt voor de punten, maar we hebben ze zo weg moeten geven.”

De coach vindt de straf en vooral de timing daarvan een gebrek aan respect voor de spelers en coaches van de Oude Dame. “Genoeg is genoeg. Dit is gewoon een marteling. Ik wilde dat ze het twee maanden geleden verteld hadden. Als we toen wisten dat we vergiftigd zouden worden, zouden we het tenminste weten.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal