© RR

Daan Soete en jarige Victor Van De Putte winnen allebei rit in Triptyque Ardennais: “We hebben toch een extra taart en fles champagne besteld toen ik won”

Groot feest bij Deschacht Hens Maes CX afgelopen weekend. In de rittenkoers Triptyque Ardennais won de formatie met Daan Soete (28) en Victor Van De Putte (21) twee van de drie ritten. Opvallend: Victor Van De Putte won op de dag dat hij verjaarde. “We hebben dat gevierd met champagne en taart; en ik heb toch twee stukken opgegeten. Maar de dag erna heb ik daar niks van gevoeld. Integendeel”, grapt Daan Soete die de dag erna de laatste rit op zijn conto zette.

Dries Van Thielen

“Ik had helemaal niet door dat ik gewonnen was”, begint Victor Van De Putte. “Ik viel aan op anderhalve kilometer van het einde met de idee dat er nog jongens voor mij reden, maar toen ik over de meet kwam riep de omroeper mijn naam. Toen pas kwam het binnen.”

Toeval of niet: net op zijn 21ste verjaardag won Van De Putte zijn eerste koers op de weg. “Bij de junioren won ik ook al eens, maar da’s toch al een hele poos geleden. Genoten? Ik was vooral buiten adem, mijn benen deden zeer en ik kwam wat zuurstof tekort. Ik heb nog alles op alles moeten zetten om het aanstormende peloton voor te blijven.”

Is het feest extra groot als je op je verjaardag dan nog eens wint. Van De Putte: “Uiteraard. We hadden al champagne en taart voorzien om mijn verjaardag na de rit goed in te zetten. Maar we hebben toch nog een extra taart en een extra fles besteld om er een feestje van te maken met de ploeg.”

Twee keer prijs

De dag erna was het opnieuw prijs voor Deschacht Hens Maes CX, toen Daan Soete de sterkste was. “Nochtans had ik een paar stukken taart gegeten en een glaasje champagne genipt. Maar dat deerde me duidelijk niet”, aldus de renner uit Grobbendonk. “Ik reed los in de plaatselijke rondes en in de spurt versloeg ik nog die Zwitserse jongen die uiteindelijk de Triptyque Ardennais won (Valentin Darbellay, red.).”

Zelf moest Soete tevreden zijn met de tweede plek in het algemeen klassement. “Maar daar was ik absoluut niet mee bezig. Ik zeg het: ik stond zonder verwachtingen aan de rit, misschien daarmee dat het zo vlot verliep?”

Over mountainbiken en gravel

Over tien dagen trekken Van De Putte en Soete naar Oostenrijk voor de Raiffeisen Oberösterreich Rundfahrt. Soete: “Het gaat steeds beter, zeker als je het vergelijkt met de periode in het veld. Hoe dat komt? Ik werk niet meer volgens een vastgelegd trainingsschema van een coach, maar volg wat ik de voorbije jaren al geleerd heb. En dat is duidelijk zijn vruchten aan het afwerpen. Ik kijk uit naar het crossseizoen.”

Blijft de mountainebike dit jaar aan de kant? “Nee, zeker niet. Al zal ik wel langer op de weg rijden. Maar in juli wil ik me wel tonen op het BK. En later in het seizoen zal ik ook nog wat gravelen”, aldus de renner die onlangs derde eindigde op WK-qualifier van Aken.

Geen KOM in Calpe

Opvallend: de voorbije jaren begonnen crossers als Soete en Van De Putte later aan het wegseizoen. Nu zaten er ‘amper’ twee maanden tussen. Van De Putte: “Maar daar moet je niks achter zoeken hoor. De koersen vallen dit seizoen gewoon een beetje later.”

Hoe ziet zo’n tussenperiode eruit? “Wel, de eerste drie weken doe je niks, en bekom je gewoon van de cross. Dan begin je stilaan te trainen en de laatste weken zijn we op stage geweest in Calpe. “Hoeveel keer we de Coll de Rates zijn opgeklommen? Zeker 10 keer, al proberen we toch regelmatig wat af te wisselen. Of ik een KOM heb gehaald? Nee, daar ben ik niet zo mee bezig”, besluit Van De Putte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen