Lewis Hamilton.© Getty Images via AFP

Sensationele overstap in de maak in Formule 1: “Ferrari wil Lewis Hamilton aan boord halen”

Rijdt zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton (38) volgend jaar voor Ferrari? De ‘Scuderia’ bereidt momenteel een bod van veertig miljoen pond voor om de Brit binnen te halen, meldt de ‘Daily Mail’.

Quinten Torfs

Lewis Hamilton rijdt al sinds 2013 voor Mercedes en won er zes van zijn zeven wereldkampioenschappen. Maar nu zijn er geruchten dat het sprookje misschien toch ten einde is. De Britse rijder zijn contract loopt na dit seizoen af en daar wil Ferrari van profiteren. De Italiaanse renstal heeft naar verluidt zo’n 46 miljoen euro over om een van hun zitjes aan Hamilton te geven. De geruchten over een eventueel vertrek bij Mercedes doen al langer de ronde. Ook dit seizoen is de wagen van de Zilverpijlen niet zo competitief als werd gehoopt. De Brit ziet zo zijn kansen op een recordbrekende achtste wereldtitel alsmaar kleiner worden. En nu zijn illustere carrière stilaan zijn eindfase nadert, begint de tijd te dringen voor de nog steeds hongerige Hamilton.

Verruilt Hamilton Mercedes weldra voor Ferrari?© Getty Images

Met deze overstap wil ook Ferrari zijn kansen vergroten om voor het eerst in lang de hoofdprijs te winnen. Het is namelijk al van 2007 geleden dat de Italianen een rijder in de rangen hadden die hen naar een wereldtitel kon loodsen. De Fin Kimi Räikkönen was dat jaar de snelste. Het seizoen daarop deed Ferrari ook nog mee voor eindwinst. Het werd nog wel constructeurskampioen maar de Drivers’ World Championship ging dat jaar naar, u raadt het al, Lewis Hamilton, die zijn eerste wereldtitel pakte met McLaren.

Met deze overstap wil ook Ferrari zijn kansen vergroten om voor het eerst sinds 2007 de hoofdprijs te winnen

Bij Mercedes ontkrachten ze al langer de geruchten over een eventueel vertrek van hun ster. Teambaas Toto Wolff blijft geloven dat de samenwerking met Hamilton nog lang niet voorbij is. Maar nu steken de berichten wéér de kop op. John Elkann, de voorzitter van Ferrari, zou rechtstreeks contact hebben met de zevenvoudige wereldkampioen en volgens de Daily Mail zijn de gesprekken al ver gevorderd.

Hamilton samen met teambaas Toto Wolff.© EPA-EFE

Hamilton naar Ferrari: de scenario’s

De komst van Lewis Hamilton bij Ferrari zou betekenen dat de Scuderia afscheid zal moeten nemen van een van hun huidige rijders. In Maranello, de thuisbasis van de renstal, gaat de voorkeur uit naar het duo Leclerc-Hamilton. Deze combinatie is in wezen de sterkste. Charles Leclerc werd vorig seizoen nog tweede in het klassement en velen zijn het erover eens dat de Monegask het potentieel heeft om wereldkampioen te worden. Exit Carlos Sainz dus. Maar dat is lang niet de enige optie.

De andere mogelijkheid is dat Leclerc vertrekt, en dat is helemaal nog niet zo’n gek scenario. Net zoals de geruchten rond Hamilton al langer de ronde doen, is er al een tijd sprake dat de Monegask de opvolger van de Mercedes-rijder wordt. Ook van deze ‘roddels’ distantieert Toto Wolff zich, maar in het kamp van Leclerc ontkennen ze die speculaties niet al te stellig. “We praten niet. Nog niet”, dat zei Charles enkele weken geleden voor de Grote Prijs van Azerbeidzjan. Leclerc ligt nog tot eind 2024 onder contract bij Ferrari, maar het chaotische vorige seizoen en de teleurstellende start van het huidige kampioenschap beginnen misschien toch wat door te wegen. Wisselen Leclerc en Hamilton na dit seizoen van zitje?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor het geld moet Lewis Hamilton het alleszins niet doen. De Brit zit in een uitstekende onderhandelingspositie. Zowel Mercedes als Ferrari zijn bereid om zo’n veertig miljoen per jaar neer te tellen om hem aan boord te houden/halen. De 38-jarige Hamilton zal in deze fase van zijn carrière in de best mogelijke auto willen zitten, om zo zijn kansen op die achtste wereldtitel gaaf te houden. Momenteel presteren beide wagens niet zoals verwacht. Het verdere verloop van het seizoen zal dus waarschijnlijk een beslissende factor worden.

Derde keer, goede keer voor Ferrari?

In het verleden speelde een vergelijkbaar scenario zich al meer dan eens af. Fernando Alonso ruilde na het seizoen van 2009 Renault, waarmee hij twee wereldtitels won, in voor Ferrari in de hoop opnieuw kampioen te worden. De Spanjaard slaagde niet in zijn opzet. Met de Scuderia kwam hij niet verder dan zilver. In 2015 deed de viervoudige wereldkampioen Sebastian Vettel dat kunstje nog eens over. De Duitser verliet Red Bull, waar hij ook al zijn wereldtitels won, en verkaste naar Ferrari. Wederom waren de Italianen en hun tifosi verzekerd dat ze eindelijk nog eens een wereldtitel konden winnen, maar weer lukte dat niet. Ook Vettel eindigde niet hoger dan de tweede plaats. Als Hamilton dan toch besluit te vertrekken bij Mercedes, en kiest voor Ferrari, rijst onvermijdbaar de vraag: wordt het derde keer, goede keer voor Ferrari?

Eén ding staat al vast: het zou iconisch zijn, mocht Hamilton voor de achtste keer wereldkampioen worden in een Ferrari. Momenteel staat de Brit gelijk met Michael Schumacher als het op aantal wereldtitels aankomt. De Duitser won vijf van zijn zeven titels met de Scuderia. Schumacher maakte tevens het omgekeerde parcours. Hij ging in 2006 onverwacht op pensioen en verliet Ferrari, enkel om vier jaar later terug te keren naar de Formule 1 bij Mercedes, dat toen nieuw op de grid was. Hij hielp samen met een andere Ferrari-legende Niki Lauda, tevens een van de mentors van Hamilton, de basis te leggen voor het toekomstige succes van de Zilverpijlen.

Michael Schumacher.© BELGAIMAGE

Of Lewis Hamilton effectief naar Ferrari zal verhuizen, kan enkel de toekomst uitwijzen. Maar het belooft alleszins een historisch verhaal te worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Formule 1