De gastheren van Jespers Koffie in Schoten, vooraan in de Paalstraat: Jorg Neuhard en Kurt De Bilde.© koen fasseur

Traditiezaak Jespers doet nu ook Schotense Paalstraat naar vers geroosterde koffie geuren

Schoten -

Wie nog onlangs door de Paalstraat heeft gewandeld, zal wellicht ook het aroma van vers geroosterde koffie hebben waargenomen, ongeveer ter hoogte van Butchery Jef. De ‘dader’ was niet ver te zoeken. Echte kenners hadden het waarschijnlijk zelfs meteen al door dat de bekende Antwerpse koffiebranderij Jespers nu ook een winkel heeft in Schoten. Want ruim een eeuw vakmanschap, dat ruik en proef je.

Jan Auman

Koffiebranderij Jespers heeft dezelfde onweerstaanbare geur zo’n honderd jaar lang in de Antwerpse Sint-Andrieswijk verspreid. Pionier Jozef Jespers startte met het branden – al is roosteren een betere term - van bonen uit Nicaragua, Brazilië, India en Rwanda in 1920.

An Liekens zet de traditie van haar familie Jespers verder, samen met echtgenoot Kurt De Bilde.© koen fasseur

An en Kurt zetten tradite verder

“Toen deze familietraditie in 2019 dreigde verloren te gaan omdat toenmalige uitbaters Jo Jespers en zijn zus Milleke ermee ophielden en de koffiebranderij met buurtsupermarkt tegen de vlakte gingen om plaats te maken voor appartementen, dook An Liekens (41), - vierde generatie Jespers - op als reddende engel, samen met haar man Kurt De Bilde (49).

An, kleindochter van Jozef Jespers - destijds de tweede Jespers die in koffie deed - nam ze het merk met bijhorende formules voor de bekende koffieblends met veel respect en een grote zin voor verantwoordelijkheid over.

De koffiebranderij werd zorgvuldig ontmanteld en opnieuw geïnstalleerd in Kapellen. Daar opende de verrezen Jespers Koffie vorig jaar aan de Dorpsstraat ook de eerste winkel buiten de stadspoorten. En sinds kort heeft de traditiezaak in de Antwerpse rand een tweede ankerpunt gevonden: Schoten. Het pand waar tot voor kort de inmiddels verhuisde kledingzaak Laura zat, werd gedeeltelijk omgetoverd tot een klein koffiewalhalla. Er wordt niet geroosterd, maar de koffie is als het ware nog warm na de levering vanuit Kapellen.

Zaakvoerder Kurt De Bilde met meester-roosteraar Jo Jespers bij de koffiebrander.© koen fasseur

Meester-koffiebrander

Jo Jespers (64), de oom van An, leerde de knepen van het vak van vader Jozef en zorgt nog altijd voor de ongeëvenaarde kwaliteit van Jespers-koffie. Kurt De Bilde volgde intussen ook een opleiding tot koffiebrander en helpt geleidelijk aan mee in het proces.

Kurt De Bilde: “Wanneer klanten niet meteen hun weg vinden in het ruime assortiment, raden we onze Moeke blend aan. In de winkel in Antwerpen noemde iedereen de mama van An ‘moeke’. Zij maakte een eigen blend bestaande uit drie koffiesoorten. Dat is nog altijd onze huismengeling”, aldus Kurt De Bilde.

Jorg Neuhard, schrijnwerker met een neus voor koffie.© koen fasseur

Schrijnwerker met neus voor koffie

Voor de uitbating van de Schotense vestiging kunnen Kurt en An rekenen op Jorg Neuhard (48), een voormalig schrijnwerker uit Ekeren die de winkel alvast zelf mooi inrichtte en de kneepjes van het koffieambacht steeds beter in de vingers en de neus krijgt. “Er staan hier altijd dertien soorten klaar, die je ter plaatse ook kan proeven, ook al zijn we geen horecazaak. Een koffie-to-go kan wel”, doet de gastheer een interessante suggestie aan wie in het centrum van Schoten werkt en zijn of haar collega’s opgewekt en wakker wil begroeten.

“Naast het eeuwoude assortiment van Jespers, verkopen we de Rolls Royce onder de volautomatische koffieapparaten: het Zwitsere merk Jura. En allerlei accessoires en geschenken die bij de koffiecultuur passen. Laat je leiden door je neus en kom gerust eens kennismaken.” 

Koffie Jespers, Paalstraat 6 in Schoten. Open van woensdag tot en met zaterdag van 9 tot 17 uur.

Het logo ademt de Antwerpse koffietraditie uit en prijkt ook fier in de winkel in Schoten.© koen fasseur

© koen fasseur

De in 2019 gesloten oorspronkelijke koffiewinkel van Jespers aan de Oever in de Antwerpse wijk Sint-Andries.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners