Een vaste waarde op Quondam: de steekspelen.© Joren De Weerdt

Ridders, ambachtslieden en andere re-enactors maken zich op voor tiende editie van Quondam

Berlaar -

Dit weekend kan je alweer de middeleeuwen herbeleven rondom ’t Hooghuys, Hemelshoek 235 in Berlaar. Aan dat kasteel vindt voor de tiende keer Quondam plaats. Speciaal voor die gelegenheid is er ook een avondopening.

Chris Van Rompaey

“Jaarlijks bezoeken meer dan achtduizend mensen Quondam, wat met zijn zes hectare middeleeuwse totaalbeleving uitgroeide tot het grootste competitieve riddertoernooi in de Lage Landen. Net zoals in de vijftiende eeuw staan de steekspelen te paard, het zwaardvecht- en het boogschutterstoernooi centraal. Meer dan 650 re-enactors uit twaalf landen sloegen de voorbije dagen hier hun authentieke tenten al rondom deze toernooivelden op”, zegt kasteelheer Joel Dumont.

Kasteelheer Joel Dumont.© Joren De Weerdt

Er is dit weekend, op zaterdag 20 en zondag 21 mei, heel veel te doen voor jong en oud. Snuister rond op de middeleeuwse markt, waag je aan oude ambachten zoals tin gieten, kaarsen maken of ijzer smeden, drink uit middeleeuwse bekers en voel de bulderende kanonschoten tijdens de veldslag. Laat je betoveren door valkeniers, vuurspuwers, troubadours, vertellers en goochelaars, geniet van de roofvogelshows en supporter voor je favoriete ridder tijdens het steekspel.

Nocturna: Quondam by Night

“Doorgaans kan je een heel weekend tussen 11 en 18u hier de middeleeuwse sfeer opsnuiven, maar wie er dit jaar voor kiest om Quondam op zaterdag te bezoeken, kan er wat langer van genieten. Op zaterdag viert Quondam namelijk haar tienjarig jubileum. De meest sfeervolle uren van Quondam bleven tot nu voor het grote publiek verborgen, maar dit jaar maken we hierop een uitzondering en blijven de poorten open tot 23u. Laat je dus betoveren door de honderden vuurtjes, lantaarns en spectaculaire vuurshows”, zegt Joel Dumont.

Enkele re-enactors.© Joren De Weerdt

Omwille van de avondopening zijn er dit jaar drie ticketformules. De toegang voor de volledige zaterdag bedraagt 28 euro. Kom je enkel voor Quondam by Night, dan betaal je 12 euro. Op zondag bedraagt de toegang 18 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is dat respectievelijk 20, 8 en 13 euro. Gratis toegang tot 6 jaar.

Wie met de auto naar Quondam komt, parkeert best op de betaalparking (8 euro) van busbouwer Van Hool, Burgemeester Hensstraat in Koningshooikt (Lier). Van daar rijdt er om de 10 minuten een gratis pendelbus naar Quondam. Vlakbij de ingang van Quondam is er een bewaakte fietsenstalling.

www.quondam.be

Opgelet als je een hond meebrengt: de kanonnen maken veel lawaai.© Chris Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER