Schapenland grenst aan Natuurreservaat Plaslaar.© Chris Van Rompaey

Vrijwilligers dromen van natuurpark Schapenland naast Natuurreservaat Plaslaar

Lier -

Een groep vrijwilligers slaat de handen in elkaar om de biologisch waardevolle gronden naast Natuurreservaat Plaslaar in Lier om te toveren tot natuurpark Schapenland. Ze stellen hun project op zondag 21 mei tijdens een wandeling voor.

Chris Van Rompaey

“Dit nieuwe project heeft als doel om zo’n achttien hectare herbevestigd landbouwgebied tussen kmo-zone Duwijck en Paaiestraat te behouden en te revitaliseren. Zo willen we het naastliggend natuurreservaat beschermen, in bijkomende groene recreatie voorzien, de omgeving beschermen tegen overstromingen én een ecosysteem voor duurzame landbouw aanbieden”, zegt Schapenland-vertegenwoordiger Vincent Verbeeck.

“Schapenland belooft een waardevol landschapspark te worden. Door de biologisch waardevolle gronden te herwaarderen, behouden en beschermen we niet alleen de huidige natuur, met kolonies aan broedvogels, zoogdieren, amfibieën, insecten en reptielen, maar zorgen we ook voor een nieuwe natuurlijke, biodiverse omgeving die ruimte biedt aan jonge biolandbouwers. Daarbij zorgt het project voor een natuur-, rust- en wandelbeleving voor de burger, geven we extra longen aan de stad Lier en zorgen we voor natuurlijke waterinfiltratie in een overstromingsgevoelig gebied. Een dertigtal gezinnen toont zich bereid om zelf de handen uit de mouwen te steken om dit prachtig Schapenland Natuurpark te realiseren.”

© RR

“Het project werd alvast warm onthaald door de stad Lier en het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Beide reageerden zeer positief. Natuurpunt en Rivierenland zijn bereid om Schapenland mee vorm te geven. Het is nu afwachten voor een finale goedkeuring, de vrijwilligers staan alvast te popelen om aan de slag te gaan”, benadrukt Vincent Verbeeck.

Schapenland wordt op zondag 21 mei van 14 tot 17u officieel voorgesteld met vanaf 15u een geleide wandeling door Natuurpunt. Een demonstratie schapen scheren staat eveneens op het programma.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER