Proef Antwerpse wijn of stel je eigen thee samen: lekker nieuws uit Antwerpen

Culinair Antwerpen is altijd in beweging. Elke week geven we enkele tips.

Michel Van der Auwera

Stel je eigen thee samen

Verschillende thees van de Theefaktorie© rr

De Theefaktorie in de Zirkstraat is een winkel met een bijzonder verhaal. Mama Alexandra ging haar dochter bezoeken in China en terwijl die aan het werk was, ging ze op stap met een Chinese man. Die sprak alleen maar zijn taal en Alexandra geen woord Chinees. Ze sleten samen uren in theehuizen en bezochten meerdere theeplantages.

De passie voor thee was geboren en het betekende de start van de Theefaktorie. Het familiebedrijf heeft meer dan honderd verschillende blends op voorraad. Uniek is dat je er zelf je thee kunt (laten) blenden. Aan de hand van de smaken die je kiest, creëer je dan een unieke thee.

Maar je kan ook kiezen voor melanges die steeds voorradig zijn. Heel bijzonder is de zuiverende ‘Pu Erh’-thee, of zoals de Chinezen het noemen, de ‘long life thee’. Er is ook een ruim aanbod Oolong-thees, een exclusieve soort afkomstig uit Taiwan. Een tip: wil je een kopje thee zetten, kook dan water, maar laat het even afkoelen voor je opgiet. Kokend water maakt de thee vaak bitter. In de Theefaktorie kan je ook een ‘Thee kaway’ halen, een bekertje thee om onderweg uit te drinken.

Zirkstraat 13A, 2000 Antwerpen, www.detheefaktorie.be

Ontdek je eigen wijnstijl met WOGA

Patrick Nys van Wijnfaktorij maakt uitzonderlijke wijnen in Antwerpen.© Joris Herregods

Op 2, 3 en 4 juni organiseert de Wijnfaktorij het FLOR wijnfestival. De ‘flor’ of ‘voile’ is de natuurlijke gist die als een deken op de wijn verschijnt als die met lucht in aanraking blijft. Drie dagen lang kan je de wijnen van het huis proeven en deelnemen aan activiteiten. Met een blendingsessie kunnen de deelnemers zelf een wijn samenstellen op basis van de drie druiven van de Kontreir VI: pinot noir, acolon en dornfelder.

Met het FLOR dinner beleef je een uitzonderlijke avond. Chef Aaron de Ceuster van het gastronomisch restaurant van de universiteit bereidt een vegetarisch 8-gangenmenu in de historische kelder van de Wijnfaktorij. De gerechten zijn allemaal gekozen in functie van de wijnen die hier gemaakt worden.

De bijzondere wijnen van De Wijnfaktorij.© rr

Wie tot rust wil komen, kan aansluiten bij de WOGA-sessie ofwel ‘wijnyoga’. Je moet er niet eerst een fles voor uitdrinken, maar je komt op een ludieke manier te weten wat jouw wijnstijl is. Inschrijven voor de activiteiten is noodzakelijk, maar iedereen is welkom om te komen proeven van de wijnen, gemaakt in hartje Antwerpen.

FLOR wijnfestival, De Wijnfaktorij, Vleminckstraat 6-12, 2000 Antwerpen, https://wijnfaktorij.mypos.site/en