Zorgen om jarige chimpansee Nancy in Antwerpse Zoo: “Ze sterkt nu aan met proteïneshakes”

In de Mensapenvallei van de Antwerpse Zoo maken ze zich een beetje zorgen om chimpansee Nancy. Zij lijkt vermagerd en knapte niet echt op van de proteïnekuur die ze kreeg. Daarom heeft de dierenarts een volledige medische check-up gedaan.

Bieke Lathouwers

Chimpansee Nancy is met haar blote buik helemaal mee met de mode. Maar haar kaalgeschoren buik is geen folieke van de verzorgers, het gebeurde om medische redenen. Dokter Jonas kwam samen met een collega van de Universiteit Gent langs om haar een volledige gezondheidscheck-up te geven. “De jongste tijd vermagert chimpansee Nancy en we zijn een beetje bezorgd dat er lichamelijk iets sluimert”, vertelt curator Sarah Lafaut. “Daarom hebben we haar verdoofd, geschoren en kreeg ze onder andere een echografie van haar buik- en borstholte. Er werden geen onmiddellijke oorzaken gevonden. De bloed- en urinestalen zijn nu naar het labo voor verder onderzoek.”

“De eerste tekenen zijn in elk geval goed”, weet Sarah. “Alle organen werken nog goed en er zijn ook geen gezwellen vastgesteld. Misschien heeft Nancy dus gewoon wat last van haar ouderdom. Om haar weer op krachten te laten komen, geven we haar extra proteïneshakes. Hopelijk kikkert ze daar snel van op.”

© ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst

Op 1 juni vieren de verzorgers de 45ste verjaardag van chimpansee Nancy is, al is niemand echt zeker van die datum en die leeftijd. “Nancy is naar hier gekomen vanuit de dierentuin in Nordhorn in Duitsland. Daar wonen nu geen chimpansees meer, wij zorgen voor hun laatste dieren. Nancy was een van hen en was oorspronkelijk een circusdier. Vandaar dat we niet exact weten wanneer ze geboren is. Dus het kan zijn dat ze nog enkele jaartjes ouder is.”

In de natuur worden chimpansees doorgaans rond de 50 jaar, maar in dierentuinen tellen ze daar gemiddeld nog acht jaar bij.

Zeer vredelievend

Nancy is dus een dame op leeftijd. “Ze is rustig en leeft redelijk teruggetrokken in de groep. Ze heeft veel aan het gezelschap van Lomela, die samen met haar van Nordhorn naar Antwerpen is verhuisd, en aan Kitoto. Dat is de zus van Lomela. Die twee zussen hadden elkaar bijna twintig jaar niet gezien, maar zijn nu weer twee handen op één buik. Maar naast deze twee felle vrouwtjes, is Nancy opvallend minder actief en vredelievender. Ze is zeker geen onruststoker.”

“Nancy is een heel rustige en vriendelijke chimpansee die altijd vlot meewerkt met de verzorgers”

Sarah Lafaut

Nancy blijkt ook een heel fijne en gemakkelijke aap om mee te werken. “Om haar te kunnen verdoven hebben we haar getraind om een handinjectie toe te laten zodat de dokter geen verdovingsgeweer moest gebruiken, want dat zorgt altijd voor veel stress”, weet Sarah. “Zo’n training kan lang duren en moet echt op het ritme van het dier gebeuren, maar bij Nancy ging dat supervlot. In een week of twee drie kon ze dat.”

De resultaten van het medisch onderzoek laten nog op zich wachten, maar wij wensen Nancy alvast een gelukkige verjaardag, met een goede gezondheid!

CHIMPANSEE-ID

  • Leefgebied: wouden in Afrika
  • Soort: mensapen
  • Voedsel: fruit, bladeren, insecten en vlees
  • Gewicht: 30 tot 70 kilogram
  • Ouderdom: 50-60 jaar
  • Draagtijd: 8 maanden
  • Status: bedreigd
  • Opvallend: Overdag leven chimpansees zowel op de grond als in de bomen, maar ’s avonds als het donker wordt, bouwen ze elke dag een nieuw nest om in te slapen. Dat doen ze vaak in een boom, bijvoorbeeld door wat takken naar elkaar te plooien zodat het een soort hangmat wordt. In de Zoo gebruiken ze hooi om nesten mee te bouwen. ’s Nachts, maar ook overdag om in te rusten.

Nancy is met haar 45 jaar al een dame op leeftijd.© ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst