Vroegere iconische baandancing De 14 Billekens in sneltempo afgebroken

Zandhoven -

Het gaat vooruit op de Langestraat. Een dikke week nadat de aannemer was begonnen met de sloop, lag woensdagvoormiddag de voorgevel plat en was er van het gebouw waar ooit de legendarische baandancing De 14 Billekens in zat, niets meer over. Massenhovenaar Kevin Verboven legde de hele operatie op foto en video vast.

Van 1963 tot 1992 runden Jos Lembrechts en Gaby Vleugels de legendarische baandancing De 14 Billekens op de Langestraat in Zandhoven. Ze werkten zes dagen op de zeven, van ’s morgens tot ’s avonds. Aanvankelijk was het nog een kleiner café De Welkom dat dichter tegen de baan stond. Het eerste wat ze deden na de overname, was het laten registreren van de naam De 14 Billekens. In de volksmond werd de zaak al zo genoemd, op de gevel stond nog steeds De Welkom, zoals Juliana en Louis Hendrickx - het koppel met de tien kinderen onder wie zeven dochters - hun café gedoopt hadden.

Die zeven achterwerken van hun dochters inspireerden de klanten tot de veel originelere naam De 14 Billekens. Jos Lembrechts overleed begin dit jaar op 98-jarige leeftijd.

De laatste restanten worden nu opgeruimd.© Kevin Verboven

Na de overname bleef het nog een tijdje een dancing. Eddy Wally trad er nog eens op. Nadien werd het even café. In 1998 ging de zaak failliet. Een man uit Schilde wou er een casino starten, maar die plannen vonden geen doorgang. Er zat nog een tijdje een fitness. De laatste jaren stond het gebouw leeg.

© Kevin Verboven

Ruim dertig jaar vertier in enkele dagen tegen de grond gewerkt: het kan snel gaan. Volgens de overlevering zou koningin Fabiola tijdens een saai staatsbezoek in Congo ooit tegen Boudewijn gezegd hebben: “Ik zou nu veel liever wat staan dansen in De 14 Billekens.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een projectontwikkelaar gaat er Residentie Veertien bouwen, een project met 33 appartementen en een handelsruimte. De appartementen variëren in prijs van 249.000 euro tot 449.000 euro. De handelsruimte kost 600.000 euro. Reds is de makelaar die de verkoop regelt. 

In 2015 werd zelfs nog een boek en theatervoorstelling gewijd aan de 14 Billekens en andere baandancings.© if

Zo zag het gebouw er op het laatst uit.© kma

kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV