Tom Mertens van Huize Walden op het moordstrookje naast de N12. Hij gebruikt het ‘fietspad’ om een koffie te gaan drinken in café Het Vermoeden.© kma

Afgegraven berm langs moordstrookje N12 wordt weer aangevuld, langs N14 niet

Malle, Sint-Antonius Massenhoven, Viersel -

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat de berm die afgegraven werd naast het moordstrookje langs de N12 tussen Westmalle en Sint-Antonius, weer laten aanvullen. Ook de berm naast het smal fietsstrookje langs de N14 tussen Massenhoven en Viersel werd afgegraven. Maar daar is er minder gevaar, stelt de aannemer, dus blijft de bestaande toestand er behouden.

Kristin Matthyssen

Fietsersbond Voorkempen en verscheidene zwakke weggebruikers kaartten de voorbije dagen de gevaarlijke situatie van het fietspad naast de N12 tussen Westmalle en Sint-Antonius aan. Op zich is het al een zeer smalle strook. Maar omdat de berm er werd afgegraven, is de toestand nog gevaarlijker geworden op sommige plaatsen. “We hebben inderdaad onderhoudswerken uitgevoerd langs de N12 en de N14”, zegt Gilles Van Goethem, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Het ging vooral om een aflaging van de berm om de afwatering te verbeteren. Die berm stond te hoog. Doordat het wortelgestel van de graszoden op sommige plaatsen vrij diep in de grond zat, ontstond er een niveauverschil. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaf de aannemer de opdracht het hoogteverschil weer bij te vullen op de plaatsen waar het te groot is. “De berm verharden gaan we niet doen, maar we gaan hem wel bijvullen met zand. Die werkzaamheden starten normaal volgende week maandag. Dit bijvullen gebeurt alleen langs de N12 tussen Sint-Antonius en Westmalle. Op de N14 tussen Massenhoven en Viersel is het hoogteverschil minder.”

Tom Mertens woont in Huize Walden en ging dinsdag met zijn elektrische rolstoel een koffie drinken in café Het Vermoeden. Hij doet dat altijd langs de N12. “Inderdaad gevaarlijk, maar om naar Het Vermoeden te gaan heb ik niet veel keuze. Voor mijn boodschappen rijd ik ook langs deze strook naar de winkels in het centrum. Ik had eerlijk gezegd nog niet opgemerkt dat de berm hier en daar is afgegraven. Goed dat ze het probleem snel oplossen.”

Louis De Peuter op het fietspad naast de N14 in Viersel. Ook hier werd de berm afgegraven voor een betere afwatering.© kma

Op de N14 tussen Massenhoven en Viersel riskeerde Louis De Peuter uit Emblem dinsdag zijn leven. “Ik passeer hier zo’n twee keer per week”, vertelt de wielertoerist. “Het is hier inderdaad keigevaarlijk, zeker nu ze het nog wat afgegraven hebben. Maar het grootste gevaar komt toch nog altijd van de baan zelf, zeker van de passerende vrachtwagens.”

Gilles Van Goethem heeft een héél klein beetje goed nieuws te melden in verband met Massenhoven. “Onlangs werd een reeks onteigende woningen gesloopt om te vermijden dat ze gekraakt zouden worden. In afwachting dat de heraanleg van de N14 effectief start hier, want dat kan nog een tijd duren, onderzoeken we of ter hoogte van de verdwenen woningen aan het kruispunt aan Oliver de situatie wat fietsveiliger gemaakt kan worden. We gaan er zeker geen volledig nieuw fietspad aanleggen in afwachting van het definitieve, maar misschien kan, mits een ingreep, de situatie voor fietsers toch al ietsje veiliger worden gemaakt.”

Ook in Viersel werd de berm afgegraven.© kma

© kma

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners