Smoutebollen eten op de Sinksenfoor of Elton John uitwuiven in het Sportpaleis: onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Sir Elton John trakteert Antwerpen voor het laatst

© AP

Sir Elton Hercules John, geboren als Reginald Kenneth Dwight, is een van Engelands meest legendarische popzangers, componisten en pianisten. John verkocht meer dan driehonderd miljoen opnamen en is daarmee een van de bestverkopende artiesten aller tijden. Naar het hommageconcert voor de kroning van de Britse koning Charles stuurde de 78-jarige artiest zijn kat, maar de concerten in het Sportpaleis op 27 en 28 mei staan wel in zijn agenda genoteerd. Elton John is al sinds 2018 bezig aan de Farewell Yellow Brick Road Tour, waarbij de coronapandemie hem dwong een aantal grote optredens te verplaatsen. Het plan is om ruim driehonderd afscheidsconcerten te geven. De tournee eindigt deze zomer in Europa. Tegen dan zal de Rocket Man-zanger Ed Sheeran als artiest met de best verkopende tour onttroont hebben.

www.sportpaleis.be

2/Venetiaanse gondels op Oostende voor Anker

© dji

Het festival Oostende voor Anker zal van 1 tot en met 4 juni de stad innemen met alles wat de maritieme wereld te bieden heeft. Bezoekers kunnen aan boord gaan van meer dan 150 schepen en alles te weten komen over de geschiedenis en de toekomst van de zeven zeeën. Aangezien het centrale thema dit jaar draait om Venetiaanse scheepswerven, liggen er ook vier gondels in het water. Met de Atlantis en de Morgenster verwelkomt het festival twee kanjers van de open zee. Bij de George Stephenson en Jantje kun je als bezoeker terecht om op zee te gaan. Ook nieuw is een Blauw Innovatiedorp, waar bedrijven en organisaties staan die actief zijn op en rond de Noordzee.

www.oostendevooranker.be

3/Koen Crucke aan zijde van vals zingende diva

© Raymond Lemmens

Koen Crucke startte zijn carrière als operazanger, maar liep de jongste jaren vooral in de kijker als acteur. De Gentenaar bivakkeert dezer dagen in Antwerpen voor Florence Foster Jenkins, van 1 tot 25 juni in het Fakkeltheater. Het stuk is gebaseerd op het leven van de gelijknamige Amerikaanse amateur operazangeres uit de vroege 20ste eeuw. Ze dacht dat ze prachtig kon zingen, maar dat was helaas niet het geval. Haar publiek maakte zich vrolijk om haar, maar haar echtgenoot was vastbesloten om de droom van zijn geliefde te laten uitkomen. Met ook nog onder anderen Karin Jacobs en Maxime De Winne.

www.loge10.be

4/Kunst tussen bakstenen in Noeveren

Jade Mintjens.© RR

De Boomse wijk Noeveren staat van 1 tot 11 juni opnieuw in het teken van kunst en keramiek voor de tiende editie van het kunstenfestival Noeveren Brandt! Tien dagen lang kan je op en rond de steenbakkerijsites van ‘t Geleeg en Brik Boom en in de machinehal Peeters Van Mechelen genieten van kunst en cultuur in al hun vormen. In de gerenoveerde ringoven op de site van Brik Boom brengt Jade Mintjes op 2 juni een stukje van haar nieuwe show. Joren Vandenbroucke en Annelies Van Hijfte verwelkomen je op een VR-performance met live zang. Ploegen van maximaal vier personen kunnen meedoen aan een historische tocht met een kruiwagen. De befaamde Keramiekmarkt sluit op 11 juni het festival af.

www.desteigerboom.be

5/Professionele vliegeraars stunten op Vliegerhappening op Linkeroever

© FRBE

De weide van Park Middenvijver op de Antwerpse Linkeroever wordt op zondag 28 mei ingepalmd door vliegeraars. Tijdens de jaarlijkse Vliegerhappening kan je tussen 13 en 18u kijken naar stunts van vliegerprofessionals. Kinderen kunnen ook zelf een vlieger oplaten. Er zijn verder een markt, circus en spektakel. Plaatselijke verenigingen geven informatie over hun activiteiten tijdens een gezellige verenigingenmarkt, en bieden tegelijk hapjes en drankjes aan. Leuke kinderanimatie, workshops, acrobatische acts en vooral veel vliegerpret maken het feest compleet. Gratis toegang.

www.antwerpen.be

6/, Sinksenfoor!

© Nattida-Jane Kanyachalao

Met de Sinksenfoor is Spoor Oost tot 2 juli het epicentrum van de kermis in België. Vijf weken lang vind je er eetkramen, terrasjes en sensationele attracties met hun duizenden lichtjes en typische muziekjes. Dé hoogste en snelste attractie van 2023 is ongetwijfeld de V Maxx met een hoogte van 60 meter. Ook de zweefmolen Sky Glider duikt terug op. Naast de hoge attracties, zijn er ook exclusieve, zoals de kleefwand Modul Rotor. Daarnaast zijn er traditionele attracties zoals de Cake Walk, de grappige doorloopattractie, of de botsauto’s, schiet- en eendjeskramen die al jaren de dienst uitmaken op de foor. Op maandag, dinsdag en donderdag is de foor open van 16 tot 24u, op woensdag en zondag van 14 tot 24u, op vrijdag van 16 tot 1u en op zaterdag blijft ze open van 14 tot 2u.

www.antwerpen.be

7/Retro-sporten op Antwerpse pleinen

© Bazaar Bicyclette

Vintage koersfietsen, wielertruitjes van weleer of Air Jordans uit een vroeg jaar: ook in de sportwereld is men niet ongevoelig voor nostalgie. Op pinkstermaandag wordt er van 10 tot 17u weer een Bazaar Bicyclette uitgerold over de Antwerpse Dageraadplaats. Verwacht een geweldige collectie vintage koersfietsen, zeldzame koerstruitjes en fietsonderdelen, en live muziek. Elders in de stad is de Veemarkt op pinksterzondag (10-18u) opnieuw het centrum van het Belgische basket tijdens het Retrobaskettornooi van De Geuzen. Deze ploeg van ex-eersteklassespelers maakt er, samen met enkele andere legendes, een heus basketfeest van tijdens een demonstratiematch.

www.bazaarbicyclette.be, www.antwerpen.be

8/Plantendag De Schorre heeft kunstig randje

© RR

Op pinkstermaandag staat De Schorre in volle bloei tijdens de jaarlijkse Plantendag met Kunstenaarsmarkt (10-17u). Na een korte omzwerving naar het park van Boom keert het gratis evenement voor zijn 26ste editie terug naar het provinciaal domein. De Deltaweide vormt een prima setting voor de 137 standhouders. Goed voor maar liefst 738 lopende meter prachtige planten en kunst in alle vormen. Ook de omkadering van het evenement zit snor, met eet- en drinkgelegenheid, en randanimatie voor jong en oud. Zo komt Belgium’s Got Talents Armand Magic, zijn er trollenworkshops, grime, volksspelen én een plantendokter die verpieterde huisplanten weet te genezen.

www.deschorre.be

9/Snuisteren op marktjes op pinksterzondag

© Jan Van der Perre

Als de zon ons goedgezind is, is er zondag volop kans om te flaneren over marktjes. Twintig jaar Lambermontmartre wordt dan niet gevierd op het Zuid, maar voor de gelegenheid op de Groenplaats. Amateurschilders stellen er hun ezels op rond het standbeeld van Rubens. Wie op pinksterzondag liever tussen tweedehandsboeken snuistert, zet koers richting Oostmalle voor de boekenmarkt in Kasteel de Renesse. Liefhebber van brocante? Dan herbergt het Schildehof allerlei schatten. Ook Peter en Christophe Bernaerts van het tv-programma Rijker dan je denkt zijn weer van de partij om kunst te schatten.

www.lambermontmartre.be, www.domeinderenesse.be, www.schilde.be

10/Vier weekends lang Sinjor Circo-stunts

© Walter Saenen

Op vier zondagen in mei en juni kan je in Antwerpen straattheater ontdekken op verrassende plaatsen. Het jaarlijkse festival Sinjor Circo brengt spectaculaire acrobatie, hilarische slapstick en poëtische voorstellingen voor iedereen vanaf 6 jaar. Elke zondag zijn er drie nieuwe voorstellingen en doorlopend is er randanimatie. De spits wordt op zondag 28 mei afgebeten op het Sint-Jansplein. De weekends daarop strijken er artiesten neer in de speeltuin aan de Tonetlaan op Linkeroever (4/6), in het Belvédère Droogdokkenpark op het Eilandje (11/6) en in het Harmoniepark aan de Koningin Elisabethlei (18/6). De voorstellingen (12-18u) zijn gratis en reserveren is niet nodig.

www.antwerpen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER