Het kantoor van De Noorderkempen is in het voormalige schoolgebouw in Merksplas-Kolonie.© rr

De Noorderkempen vormt zich om van bouwmaatschappij tot woonmaatschappij

Hoogstraten, Rijkevorsel, Merksplas, Arendonk, Ravels -

Bouwmaatschappij De Noorderkempen behoort tot het verleden. Om te voldoen aan de nieuwe reglementering van de Vlaamse overheid is de vennootschap voortaan een woonmaatschappij. Het werkgebied bestaat uit vijf gemeenten: Hoogstraten, Rijkevorsel, Merksplas, Arendonk en Ravels.

Ronny van den Ackerveken

De sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren moeten vanaf juli hun krachten bundelen en zich omvormen tot woonmaatschappijen. De bedoeling is om per gemeente één aanspreekpunt voor sociaal wonen te hebben die als partner het lokaal woonbeleid mee uitvoert. “De keuze voor een geografisch kleinschalige woonmaatschappij voor vijf gemeenten zorgt voor een laagdrempelige organisatie”, legt kwaliteitsmanager Mieke Dereymaeker van De Noorderkempen uit. “Elke gemeente heeft evenveel aandelen en dus evenveel zeggenschap in de nieuwe organisatie.”

“De Noorderkempen neemt de activiteiten van SVK Noorderkempen in de vijf gemeentes over vanaf nu. De komende jaren willen we de werking rond het zelf huren van woningen op de particuliere markt uitbreiden. Op die manier vergroot ze het aantal betaalbarewoningen in de gemeentes. Daarnaast neemt De Noorderkempen ook meer dan 250 woningen in Hoogstraten en Poppel (Ravels) over van Woonboog. Dat is een fusiemaatschappij waar onder meer De Ark in ondergebracht is.”

Renovatie

In totaal gaat De Noorderkempen ongeveer 1.400 woningen verhuren. “De komende jaren wordt sterk ingezet op renovatie om in te spelen op de klimaatdoelstellingen en op de noden van de doelgroep”, vertelt Mieke Dereymaeker. “Het gaat om uiteenlopende sociale woonvormen. Naast erfpacht en huur ook sociale kavels en sociale koopwoningen.” De Ravelse schepen Hans Heylen is voorzitter van De Noorderkempen, schepen Monique Quirijnen uit Merksplas is ondervoorzitter.

www.denoorderkempen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wonen in de Kempen