© Rob Engelaar

Twee verdachten opgepakt in Sky-dossier rond drugssmokkel en witwas

De federale gerechtelijke politie heeft vorige week twee verdachten van de invoer van grote partijen cocaïne via kaai 1700 in de haven van Antwerpen opgepakt. De Antwerpenaars worden ook verdacht van het witwassen van drugsgeld.

sare

Het dossier waarin de speurders vorige week enkele huiszoekingen deden komt voort uit de kraak van de bij drugscriminelen enorm populaire geëncrypteerde berichtendienst Sky ECC. Die ontcijferde berichten brachten een groep Antwerpenaars in beeld die zich inlieten met de invoer van partijen coke en het witwassen van drugsgeld. De feiten zouden dateren van 2020, toen zou de organisatie erin geslaagd zijn om twee partijen cocaïne, samen goed voor 1,4 ton, binnen te smokkelen via kaai 1700 van het Deurganckdok in de Waaslandhaven. Nog eens twee ladingen drugs, samen ongeveer 1,2 ton, werden onderschept door de douane.

De speurders konden de verdachten ook linken aan verschillende feiten van witwas, ze zouden vele tienduizenden euro cash geld hebben vervoerd. Vorige week woensdag volgden verschillende huiszoekingen door de federale gerechtelijke politie. Daarbij werden twee verdachten, S.Y. uit Borsbeek en G.B. uit Deurne, opgepakt. “Ze werden na verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten”, zegt Kristof Aerts, woordvoerder van het parket in Antwerpen.

Enkele andere verdachten in het dossier werden volgens onze info bij de huiszoekingen niet aangetroffen, vermoedelijk verblijven ze in het buitenland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Operatie Sky