© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Volgend seizoen kruisfinales en tot drie stijgers in de Challenger Pro League

De teerling is geworpen. RWDM kroonde zich zaterdagavond tot kampioen in de Challenger Pro League en promoveert naar 1A. Excelsior Virton was al zeker van degradatie naar de amateurreeksen. Volgend seizoen komen er maar liefst zes nieuwe ploegen bij op het tweede niveau in België: drie zakkers uit 1A en drie promovendi uit de hoogste amateurafdeling. De Challenger Pro League wordt voortaan dus met 16 teams gespeeld.

Koen Frans

Het voorbije jaar maakten er voor het eerst in de geschiedenis vier belofteteams hun opwachting in het Belgisch profvoetbal. Daardoor traden er niet langer acht, maar wel twaalf teams aan in de Challenger Pro League. Volgend jaar komen daar nog vier teams bij. Kampioen RWDM en hekkensluiter Virton verdwijnen uit 1B. Van de zes nieuwkomers in de reeks waren de drie degradanten uit 1A al een aantal weken gekend. Seraing, Zulte Waregem en KV Oostende spelen volgend seizoen tegen wil en dank in de Challenger Pro League. Sinds dit weekend zijn ook de drie promovendi uit de hoogste amateurafdeling gekend. Leiders Patro Eisden en Club Luik krijgen het gezelschap van Francs Borains, de club van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Weliswaar op voorwaarde dat Francs Borains in tweede zit wél een proflicentie kan bemachtigen. Dat zou naar verluidt slechts een formaliteit zijn.

Kruisfinales en tot drie stijgers mogelijk

Vanaf volgend seizoen spelen er dus net als in 1A 16 ploegen in tweede klasse. Het play-offsysteem wordt daardoor nog maar eens overhoop gegooid. Vergeet de Promotion en Relegation Play-offs zoals we die het voorbije seizoen hebben gekend. Volgend seizoen promoveren de eerste twee na de reguliere competitie rechtstreeks naar 1A. De nummers 3 tot 6 spelen kruisfinales naar Amerikaans model en de winnaar daarvan kan via een barragematch ook nog naar 1A promoveren. De laatste vier clubs in 1A spelen na de reguliere competitie immers nog een play-down van zes speeldagen met behoud van de punten uit de reguliere competitie. Alleen de winnaar daarvan redt zich zéker. Het nummer twee speelt een barrageduel tegen de winnaar van de kruisfinales in de Challenger Pro League, de laatste twee teams van de play-downs zakken rechtstreeks naar de Challenger Pro League. Zo zouden er vanaf volgend seizoen dus drie teams uit 1A kunnen degraderen en drie teams uit tweede klasse kunnen promoveren.

De reguliere competitie van de Challenger Pro League bestaat uit 30 speeldagen en loopt van vrijdag 11 augustus tot en met zondag 21 april 2024. In de wintermaanden krijgen de 16 deelnemende ploegen rust van 18 december tot 11 januari 2024. De play-offs in de Challenger Pro League vinden plaats tussen 26 april en 26 mei 2024. Ook in 1A verandert er volgend seizoen weer heel wat. Na de reguliere competitie spelen immers álle clubs play-offs. De eerste zes strijden om de titel en vier Europese plaatsen. Nummers zeven tot twaalf strijden in de Europe play-offs om het vijfde Europese ticket. Voor beide play-offs geldt de halvering van de punten na de reguliere competitie. Zoals eerder aangehaald strijden de laatste vier teams om het behoud. Lorin Parys, de CEO van de Pro League, toonde zich vorig jaar tevreden toen een tweederde meerderheid werd gevonden voor de nieuwe formats in 1A en 1B. “We hopen dit nu tot 2030 te handhaven. Het is belangrijk voor de clubs en de fans dat er stabiliteit is en we niet elk seizoen over een ander format debatteren.”

Deelnemers Challenger Pro League 2023/2024: Beerschot, Beveren, Club Luik, Club NXT, Deinze, Dender, Francs Borains, Jong Genk, Lierse, Lommel, Oostende, Patro Eisden, RSCA Futures, Seraing, SL16 en Zulte Waregem.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners