© ATV

Japanse duizendknoop bedreigt nu zelfs onze stroomvoorziening: 50 schapen moeten het oplossen in Massenhoven

Massenhoven -

Wie nog niet wist wat voor een plaag de Japanse duizendknoop is: de fors woekerende en haast onuitroeibare plant met beresterke wortels bedreigt nu zelfs een cruciaal hoogspanningsstation van Elia in Massenhoven. Het bedrijf hoopt met schapen van vzw Kemp uit Geel het tij te keren.

LEES OOK. Waarom de Japanse duizendknoop een nachtmerrie is voor lokale overheden

Op deze ecologische manier wil de hoogspanningsnetbeheerder zijn infrastructuur beschermen. Het station is deel van de verbinding tussen Massenhoven en Van Eyck, op de grens van Kinrooi en Maaseik.

“Deze hoogspanningslijn vormt de ruggengraat van ons elektriciteitsnet en dient om grote hoeveelheden elektriciteit snel en efficiënt te transporteren. Helaas ontsnapt ook de infrastructuur van Elia niet aan de Japanse duizendknoop”, zegt verantwoordelijke projectcommunicatie Simon November van Elia.

“De Japanse duizendknoop verdringt onze inheemse vegetatie, wat erg nadelig is voor de biodiversiteit. De exoot in kwestie is erg moeilijk te bestrijden. Machinaal maaien kan er zelfs voor zorgen dat de zaadjes en wortels zich gaan verspreiden. De robuuste wortelstokken en stengels zijn bovendien in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Iets wat Elia, als beheerder van cruciale infrastructuur, absoluut wil vermijden.”

50 schapen

Elia organiseert opleidingen voor het personeel om exoten te herkennen en de juiste beheermethode toe te passen. Naast methodes zoals elektrocutie, afdekking of het uitgraven van gronden, wat Elia op andere terreinen test, zet Elia in Massenhoven nu een kudde van zo’n vijftig schapen in om de woekerplant op een meer economische en ecologische manier te bestrijden.

De hoogspanningsnetbeheerder werkt hiertoe samen met de vzw Kemp uit Geel, een organisatie die met behulp van schapen de biodiversiteit wil vergroten. De bedoeling is om te blijven begrazen en zo de plant uit te putten. “Of deze methode echt effectief is, zal moeten blijken”, zegt Simon November.

Schapen zijn geen gegarandeerde oplossing 

Ook volgens Marijke Thoonen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), een experte op het vlak van de bestrijding van Japanse duizendknoop, zijn de schapen geen garantie. “De begrazing zal minstens erg intensief moeten gebeuren en gedurende langere tijd. En dan nog is er geen garantie dat de Japanse duizendknoop hierdoor effectief zal verdwijnen.”

Maar betere manieren zijn simpelweg niet voorhanden. “Er wordt al jarenlang naar gezocht”, aldus Thoonen. “Maar tot op vandaag is er nog steeds geen eenvoudige, goede manier gevonden om de Japanse duizendknoop te doen verdwijnen.”

© elia

© elia

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen