Een Vesparijder bij aankomst. Het is een levensstijl.© kma

Vespaclub Antwerpen organiseert eerste manche van BK Regularity

Oelegem -

De Vespaclub Antwerpen, 225 leden sterk uit heel de provincie maar ook ver daarbuiten, hield zondag in Oelegem de eerste manche van het BK Regularity of regelmatigheidscriterium. De Vespa Club of Belgium krijgt zelfs de eer het EK van deze discipline volgend jaar te organiseren.

Bij zo’n regelmatigheidscriterium moeten de deelnemers vooral hun talent in navigeren en tijdsinschattig demonstreren. De Vespaclub Antwerpen stippelde vanaf het parochiecentrum in Oelegem drie lussen uit, eentje naar ‘s-Gravenwezel, eentje naar Grobbendonk en eentje naar Kessel, die de rijders moesten afleggen door de pijlen te volgen. Onderweg stonden tien fotocellen waarbij ze tot op de honderdste seconde juist moesten proberen te passeren. De kunst is zelf die tijdsinschattingen te maken.

“Het is een spelformule die in Italië nog erg in zwang is bij Vespafans, maar die in België wat in onbruik is geraakt”, vertelt voorzitter Bart Bergans. “Ze krijgen een tijdstabel mee. De gemiddelde snelheid die er gereden wordt is ongeveer 28 kilometer per uur. De wedstrijd in Oelegem hier vandaag vormt de eerste manche van de vier in dit regelmatigheidscriterium. Er was ook een gewone rondrit van 120 kilometer.”

Ludo Mariën vangt de aankomers op. Niet iedereen haalde de finish.© kma

Aan het regelmatigheidscriterium namen 39 Vesparijders deel. Sommigen reden onderweg verloren, een andere viel dan weer in panne. Maar iedereen straalde wel. “Twee weken geleden zaten we nog met enkele leden van onze club in Rome voor een gelijkaardig event”, vertelt Ludo Mariën van Vespaclub Antwerpen. “Daar zijn het echt zeer grote wedstrijden. Er reden vandaag oldtimers mee uit de jaren vijftig en zestig, maar net zo goed splinternieuwe Vespa’s uit 2023.”

© kma

Dat ons land volgend jaar het EK mag organiseren is een grote eer. “Met alle respect voor Oelegem, maar we gaan proberen om het in Antwerpen te organiseren”, zegt Bart Bergans. “Er komen dan zo veel buitenlandse deelnemers die tegelijkertijd wat sightseeing aan hun trip koppelen. Dat hebben we zelf twee weken geleden ook gedaan toen we in Rome deelnamen. De ronde passeerde alle grote monumenten, wat fantastisch is.”

De Vespaclub Antwerpen bedankte ook nog de gemeente Ranst voor de medewerking aan de eerste manche van het BK zondag. Er was één buitenlandse deelnemer, een Brit.

De winnaar zondag werd uiteindelijk Gert Vanoirbeeck van Vespa Club Sint-Truiden, gevolgd door Johnny Vanbillemont van Vespa Club Oostende. Sandra Lenaerts, eveneens Vespa Club Oostende, werd derde.

De winnaars met hun prijzen.© Ludo Mariën

© Ludo Mariën

© Ludo Mariën

© Ludo Mariën

Bart Bergans (centraal onder het tentje) is de voorzitter van de Vespaclub Antwerpen, en zelf woonachtig in Ranst.© kma

© kma

 kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners