Op festival Baas Bruist krijgen jonge ondernemers de kans hun project te tonen aan het publiek.© Patrick De Roo

Jonge ondernemers tonen project op Baas Bruist: “Of het rendabel is? Geen idee, maar ik haal er alleszins veel plezier uit”

Antwerpen -

Baas, een initiatief van Kavka, geeft jongeren de kans hun ondernemingsdroom waar te maken. Dit weekend organiseerde Baas het festival ‘Baas Bruist’ waarop ondernemers hun werk konden tonen. “Alle jonge ondernemers steunen, motiveren en inspireren elkaar enorm, dat is heel fijn”, zegt Lisa Lodewijckx, een van de ondernemers.

Een tiental ondernemers toonde dit weekend hun project in Kavka tijdens het ondernemingsfestival ‘Baas Bruist’. “We ondersteunen jonge ondernemers met hun ideeën en ambities”, vertelt Stéphane Spens (32), projectverantwoordelijke van Baas. “Tijdens een traject volgen ze verschillende sessies waarna ze op het einde hun project voorstellen met een pitch. Daaruit kiezen we dan de beste voorstellen die extra persoonlijke coaching krijgen. Zij stellen vandaag hun project voor.”

Projectverantwoordelijke Stépanie Spens.© Patrick De Roo

Geweven sokken

Een van de jonge ondernemers is Lisa Lodewijckx (26). Ze spint haar eigen wol om creaties te maken op bestelling. “Mijn passie begon met breien. Ik ging mijn wol altijd in winkels kopen zoals de Veritas, maar dat is eigenlijk best duur. Nu ga ik langs bij schapen- en alpacaboerderijen en spin ik mijn eigen wol. Dat is veel duurzamer en zo steun ik meteen ook onze lokale boeren. Ik maak ook kousen uit wol. Per paar ben ik zo’n veertig uur bezig. Dus of het echt rendabel is, dat weet ik niet. Het is wel heel leuk om te doen.”

Lisa maakt sokken uit wol die ze zelf spint.© Patrick De Roo

Trager leven

Ook Lynn Janssens (24) en Joeke Van der Veen (29) zijn blij met de kans die ze krijgen bij Baas. Samen creëerden ze een stille ruimte op het festival. “We leerden elkaar hier kennen en merkten direct dat we veel dezelfde visies hebben”, vertelt Lien. “In 2021 startte ik met Slow Reading Antwerpen, een plek waar lezers elkaar kunnen ontmoeten om te lezen op een mooie locatie in Antwerpen. Daar ontdekte ik de kracht van trager leven en zo startte ik nog een nieuw concept Terug naar Traag waarbij ik mensen wil laten stilstaan bij het belang van ruimte, stilte, tijd en verbinding.”

Joeke en Lynn laten mensen even stilstaan bij rust, ruimte, tijd en niets doen in hun stille ruimte.© Patrick De Roo

Die gedachtegang past perfect bij het project van Joeke, Stukjes Niks. “Op verschillende openbare plekken in Antwerpen creëerde ik stukjes niks waar ik mensen uitnodig om eens lekker even niets te doen in deze drukke stad”, vertelt Joeke. “Op die manier hoop ik de stad wat leger te maken, zodat mensen meer oog hebben voor de wereld in hen en om hen heen.”

Juwelen uit Senegal

Bij het kraampje van Fatou Sagna (20) liggen prachtige gouden juwelen te schitteren in de zon. “Mijn familie bestond vroeger in Senegal uit juweliers. Toen we naar België verhuisden, zijn ze gestopt, maar ik wou het familiebedrijf niet verloren laten gaan. Ik heb mijn studies Psychologie even on hold gezet om mij volledig te storten op mijn onderneming. In samenwerking met mijn oom die nog in Senegal woont, maak ik juwelen. Mijn inspiratie haal ik uit allerlei kunst: foto’s, artiesten, noem maar op. Mijn nichtje is bijvoorbeeld grote fan van de Disneyfilm Vaiana en daar heb ik oorbellen op gebaseerd.”

Fatou zet het familiebedrijf verder en maakt juwelen.© Patrick De Roo

 (bekn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners