De uitreiking van de ‘Milieufaam’ aan de leden van de actiegroep uit Steendorp.© bar

Actiecomités verbroederen rond Rode Pijl: “Stortdreiging is de strijd van ons allemaal”

Boom -

Actiegroep Leefmilieu Rupelstreek (ALR) vierde zaterdag feest rond de Rode Pijl, het anti-stortmonument aan de Rupeldijk in Boom. Er werd verbroederd met andere actiecomités uit het land die van ALR een ‘Milieufaam’ uitgereikt kregen. Voor de CEO van Lantis had de actiegroep een ‘Milieublaam’ in petto.

In 1983 verrees in het Rupellandschap de Rode Pijl als symbool van een strijd van meer dan tien jaar tegen het storten van allerhande afval in de vroegere kleiputten. ALR wist toen een stort-stop te bekomen. Maar het ‘stortspook’ duikt tegenwoordig weer op, niet alleen in de Rupelstreek, maar ook op een boel andere plaatsen in Vlaanderen.

De actiegroepen verbroederen rond de Rode Pijl.© bar

Actiegroepen uit onder meer Kortemark en Steendorp en leden van klimaatbeweging Climaxi zakten daarom zaterdag allemaal naar Boom af. “Het is geen strijd van één buurt of wijk, maar een strijd van ons allen”, klinkt het in koor.

© bar

Alvorens tussen pot en pint en met muziek te verbroederen, was er ruimte voor bittere ernst met een debat over ‘twee jaar PFAS-schandaal’. Daarna ging het er wat vrolijker en ludieker aan toe met de uitreiking van de ‘Milieufaam’ en de ‘Milieublaam’. De actiegroepen van Kortemark, Steendorp en Red Onze Kleiputten (ROK) Terhagen-Boom kregen een Milieufaam, in de vorm van een mini rode pijl gemaakt uit Boomse klei.

De ‘Spitting Image-versie’ van de CEO van Lantis neemt de zwarte pijl in ontvangst.© bar

Maar er was ook een zwarte pijl uit te delen, de Milieublaam. “Met de CEO’s van 3M, Ineos en Lantis hadden we drie genomineerden”, vertelt Katrin Van den Troost van Climaxi. “We geven de zwarte pijl aan de CEO van Lantis, om hem te ‘bedanken’ voor de vervuiling van de Schelde en heel Vlaanderen met PFAS-grond.” In een satirisch stukje toneel kroop Dominique Kiekens van ALR - met een pop die leek weggelopen uit de satirische tv-reeks Spitting Image - in de huid van de CEO om zijn ‘prijs’ in ontvangst te nemen.

Eerbetoon Ward Borms

Tijdens de viering van 40 jaar Rode Pijl werd ook hulde gebracht aan wijlen Ward Borms, de slager uit Noeveren die samen met Eddy Stuer en Hugo Lejon aan de wieg van ALR stond en de eerste voorzitter van de actiegroep was, die als het ware in zijn slagerij werd geboren. Het anti-stortgedenkteken is aan hem opgedragen.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners