© BELGA

Wat een comeback van Westerlo! Van 2-0 naar 2-2 in toegevoegde tijd

De nul is van het bord voor Westerlo in de Europe Play-offs. De Kemphanen stonden op het veld van Standard na 90 minuten nog twee doelpunten in het krijt, maar Jordanov en Van den Keybus zorgden in de toegevoegde tijd nog voor een onwaarschijnlijke terugkeer.

Kersten Steurbaut

Westerlo heeft op het veld van Standard moed en strijdlust getoond en is daar in extremis voor beloond met een oververdiend punt. Het zag er nochtans lang naar uit dat de Kemphanen de Europe Play-offs zouden starten met een troosteloze 0 op 9.

De Luikenaars moesten voor rust niet hun beste voetbal bovenhalen om met een voorsprong de kleedkamer in te duiken. De rood-witte wervelwind die twee maanden geleden op Sclessin nog de kop opstak, bleef zaterdagavond liggen. Misschien maar best ook, want bij iedere Luikse tempoversnelling was het toch opletten geblazen.

De openingsgoal van Zinckernagel was zo’n knappe ingeving. Zowel qua voorbereiding – een subtiel hakje van Ohio – als qua afwerking – de Deense topschutter van Standard werkte beheerst af. Het was ook wel een cadeautje van de bezoekers, die gewoon slecht stonden te verdedigen. Jordanov, die in extremis de geblesseerde Reynolds kwam vervangen, leed veel te makkelijk balverlies.

Voorin verhuisde Nene van de flank naar de spits, waar hij het gezelschap kreeg van Matsuo. De Malinees, vorige week nog goed voor een hattrick, had nog wel wat in de tank, maar kreeg in z’n eentje de Kempense motor niet op gang. In de toegevoegde tijd van de eerste helft was hij nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn poging schoot net voorbij de verste paal. Tussendoor werden Van den Keybus en Jordanov nog in stelling gebracht, maar ook zij kregen het leer niet tussen het kader.

In de Kempense aanvalsgolven na rust zat er opvallend meer gif – vijf doelpogingen in 20 minuten, met opnieuw een hoofdrol voor een bedrijvige Nene. Bij zowat iedere aanval was de huurling van Red Bull Salzburg betrokken, alleen gingen de ballen niet zo vlot tegen de touwen als vorige week tegen Cercle Brugge. Tot twee keer lag Bodart dwars. Eerst met een beenveeg, even later had hij weinig moeite met de kopbal van de Malinees.

Dan sprong Standard efficiënter om met zijn kansen. De ingevallen Emond duwde bij een van zijn eerste baltoetsen het leer nog nipt naast, bij de tweede poging was het wel bingo. Balikwisha zette de voormalige aanvaller van Waasland-Beveren alleen voor doel, een kans die je hem geen twee keer moet geven. Jordanov was opnieuw niet bij de les.

Match gespeeld? Westerlo bleef moedig strijden, maar leek lange tijd niet beloond te worden. De Cuyper en Yow troffen de paal. In de toegevoegde tijd luidde Jordanov dan toch nog een onwaarschijnlijke terugkeer in. De Bulgaar zorgde met een strak schot voor de aansluitingstreffer, in de 95e minuut bezorgde Van den Keybus met een knappe goal uit een scherpe hoek alsnog voor een koude Luikse douche.

Een eerste puntje voor Westerlo en Standard in de Europe Play-offs. Een mentale opsteker voor de Kemphanen, een domper voor de Luikenaars, die nu al op zeven punten van leider AA Gent volgen en de hoop op een Europees ticket stilaan definitief mogen opbergen.

    MEER OVER KVC Westerlo

    MEER OVER VOETBAL