De orgelpiano staat in het bewaarde interieur van café Prins Albert.© Filip Spoelders

Geld gezocht om orgelpiano uit 1927 te restaureren: “Dit historisch stuk entertainment uit Lint mag niet verloren gaan”

Lint -

De Heemkundige Kring Eugeen Goeyvaerts en AED Studios uit Lint hebben elkaar gevonden om een orgelpiano uit 1927 te restaureren. De heemkring erfde het stuk van Lucienne, de legendarische bazin van café Prins Albert.

Filip Spoelders

Lucienne Ceulemans overleed in 2016 op 91-jarige leeftijd. Het Lintse icoon hield haar café tot op het laatst nog enkele avonden per week open. Ondertussen is haar café Prins Albert in handen van de gemeente die het gebruikt als foyer voor de naastgelegen zaal Roeland. In de foyer staat sinds 1930 een orgelpiano Weber Unika van Duitse makelij, met een respectabele leeftijd van 96 jaar.

Erfenis

“We schrokken dat Lucienne het historische muziekinstrument bij erfenis aan ons schonk. Ze wou het niet verloren laten gaan en ze vond dat de heemkundige kring de juiste vereniging was om daarvoor te zorgen. We hebben lang nagedacht hoe we een en ander zouden aanpakken, maar nu bijten we door. Een specialist heeft ons aangegeven wat er nodig is om deze orgelpiano te restaureren en opnieuw te laten spelen”, vertelt Ludo Vekemans, voorzitter van de heemkundige kring.

In geld uitgedrukt betekent dit dat de vereniging tienduizend euro nodig heeft. “Cera heeft ons ondertussen tweeduizend euro toegewezen. Dat is een goede start maar we hebben meer nodig. Daarom trok ik naar AED Studios, die in onze gemeente gevestigd zijn.”

Entertainment

In dit bedrijf, waar alles rond entertainment draait, vond Ludo een behulpzame partner. “Ieder jaar steunen we een Lintse vereniging en AED Studios bestaat in 2023 tien jaar. Daarom zullen we ook een bedrag schenken om de orgelpiano te restaureren. Maar we kunnen niet het hele bedrag leveren. We gaan dan ook helpen door middel van crowdfunding”, licht woordvoerder Filip Van Vlem toe.

Ook CEO Glenn Roggeman schaart zich achter de actie. “In Lint dragen wij entertainment hoog in het vaandel. Dit historisch instrument hoort daar absoluut bij en mag dus niet verloren gaan.”

Na de restauratie zal de orgelpiano in een van de musea van de heemkring aan het park van Lint worden geplaatst. “We zullen alle schenkers zeker uitnodigen wanneer er terug op het instrument wordt gespeeld”, besluit de voorzitter.

Een gift doen voor de crowdfunding kan via de website van Gofundme.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lint