© Patrick De Roo

Grote rampenoefening focust op incident met kwetsbare personen

Ranst -

Zo’n 300 mensen hebben zaterdagvoormiddag meegedaan aan een grote rampenoefening op Campus Vesta in Ranst. Een oefening waarbij kwetsbare personen centraal stonden en het slachtoffer werden van een stel wraakzuchtige studenten Biomedische wetenschappen.

Sam Reyntjens

Het scenario van de rampenoefening was op voorhand volledig uitgewerkt met als belangrijkste focus de omgang met kwetsbare personen tijdens grote incidenten. In dit geval werd gekozen voor een receptie van het 30-jarig bestaan van de richting Biomedische wetenschappen aan de universiteit. Een receptie waarop een hond, kinderen, zeventigplussers, iemand in een elektrische rolstoel en andere personen met een beperking aanwezig waren.

De zestig aanwezigen op de receptie werden het slachtoffer van een stel wraakzuchtige studenten uit hogergenoemde richting. Een viertal dat voordien wegens wangedrag van de universiteit gestuurd was maar toch voldoende geleerd had om te experimenteren met gevaarlijke stoffen. Zo bleek in het scenario dat de kaastaart op de receptie bewust ‘besmet’ was met een bacterie, waardoor vier genodigden ziek werden. Vervolgens strooiden de boze ex-studenten een giftig poeder over de aanwezigen. Even later dook het viertal ook nog eens op bij een studentenfuif waar ze een vloeistof over de feestvierders gooiden, met eerste- en tweedegraadsbrandwonden tot gevolg. Als klap op de vuurpijl volgde nog een steekpartij voor de aanvallers overmeesterd konden worden.

Echte kwetsbare personen

“Een van de grote uitdagingen van deze rampoefening was de aanwezigheid van (échte) kwetsbare personen: kinderen, bejaarden, personen met gehoor-, gezichts- of mobiliteitsproblemen, mensen met een (lichte) verstandelijke handicap… Hun veiligheid en integriteit mochten op geen enkel moment in het gedrang komen”, legt Campus Vesta, het provinciaal instituut voor veiligheidsopleidingen, uit. “Daarom werd de rol van de vier boze studenten toebedeeld aan specialisten opgeleid in geweldbeheersing. Zij konden er als de besten over waken dat de oefening niet zou escaleren.”

De kwetsbare figuranten werden gezocht via verschillende organisaties zoals de Akabe-scouts van Edegem, OKRA Broechem, Symfoon, de Merode en Pegode en familie en kennissen met kinderen jonger dan 15 jaar. “De meest kwetsbare personen in de oefening werden bijgestaan door een familielid of een andere begeleider. Buiten het decor van de oefening was ook nog psychologische ondersteuning voor de kinderen voorzien en extra opvang indien de figuranten vroegtijdig uit de oefening zouden willen stappen”, klinkt het.

De vraag die centraal stond bij de oefening was hoe eerstehulpverleners in een grootschalig incident omgaan met kwetsbare personen en wat ze nog kunnen verbeteren. “Het risico op een CBRN-incident (Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire stoffen, red.) is reëel”, zegt gedeputeerde Jan De Haes (N-VA). “Een ongeval, pandemie, terroristische aanslagen, militair geweld… met deze dreigingen in het achterhoofd is Europese samenwerking belangrijker dan ooit. En met deze oefening zetten we ook voor kwetsbare groepen ons beste beentje voor.”

© pdr

© pdr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV