Meer dan dertig jaar na de rage stelt label plaat voor met splinternieuwe New Beat

Eind jaren tachtig was New Beat niet weg te denken uit het uitgaanscircuit. Diepe, trage bassen lokten duizenden mensen naar dancings, met Boccacio in de Gentse rand als hoofdtempel.

Nu vroeg Walhalla Records enkele oudgedienden om nog eens de studio in te duiken om ‘nieuwe’ New Beat te maken. Aangevuld met wat jongere bands kwam zo een splinternieuw compilatie-album tot stand. Het album wordt zaterdag in Antwerpen voorgesteld, met optredens en een signeersessie in platenzaak Coffee&Vinyl. Hoezo New Beat is dood?

Wouter Willaert

Het album vol ‘Newer Beat’ is er dankzij Lieven De Ridder, platenbaas bij Walhalla Records. Een tiental jaar geleden had hij een muziekwinkel met die naam in de Antwerpse Haarstraat. “Walhalla Records, de naam zegt het zelf, de winkel was een waar paradijs voor verzamelaars en DJ’s”, blikt De Ridder terug. De winkel sloot de deuren in 2011, maar Lieven ging door met zijn label, waarmee hij vooral Belgische undergroundmuziek uit de jaren 80 van de vergeetputten redde. Met zelf 42 jaar als DJ op de teller en 16.000 vinyls in de platenkast ademt de man muziek. Ook nieuwe muziek krijgt nog steeds een plek in zijn radioprogramma’s, al is hij gespecialiseerd in Belgische New Wave, New Beat en underground.

De Ridder in een New Yorkse platenwinkel

Lieven maakte de New Beat-periode eind jaren tachtig van dichtbij mee, en ziet dat er nog steeds interesse is. “Ik ben grote liefhebber van het genre en wou graag iets uitbrengen met ‘Newer Beat’: nieuwe nummers in de stijl van vroeger. Helemaal geweldig is dat ik New Beat-legende Herman Gillis zo ver kreeg een nummer te schrijven voor het compilatie-album. Hij was deel van het legendarische producertrio Morton/Sherman/Bellucci. Zij brachten zowat honderd New beat-platen uit, onder allerlei namen. Wie ook maar van ver iets kent over het genre, kent bijvoorbeeld zeker hun hit ‘Move your ass and feel the beat’, die ze uitbrachten onder de naam ‘Erotic Dissidents’.”

Dat de “echte” New Beat indertijd verdween, was volgens Lieven de schuld van de overcommercialisering. “Er werd te veel uitgebracht en de kwaliteit daalde. Eens ook artiesten als Rocco Granata op ‘Tien om te Zien’ verschenen met een zogenaamd New Beat-nummer, was het voorbij.” Dat Lieven het meer heeft voor de wat donkere kant van New Beat, is te horen op het nieuwe, dansbare album. “New Beat zal blijven bestaan, al is het voor een veel kleiner publiek”, aldus De Ridder, die zijn nieuwe release zeker zal gebruiken eind juli, wanneer hij zijn New Beat mag laten horen in een club in Berlijn.

Albumvoorstelling 13 mei in Coffee&Vinyl, Volkstraat Antwerpen: signeersessie vanaf 14u. Optredens vanaf 16u.

Het album is hier te beluisteren en te koop.

https://walhallarecords.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER