Een deel van de jongeren ging aan boord van Het Vlot, de rest wandelde mee via het Dijlepad. — © Leen Van de Sande
Jongeren ontdekken theaterwereld via Het Vlot: “We willen hen meer ruimte geven in het cultuurlandschap”
Meer dan honderd jongeren van vijf Mechelse scholen en evenveel jongerenorganisaties namen de afgelopen maanden deel aan een cultuurproject van Arsenaal/Lazarus en De Maan. Met het project Het Vlot willen de cultuurhuizen jongeren in contact brengen met de wereld van kunst en theater. Het slotmoment vond vrijdag plaats op de Dijle.
Kinderen kunnen voor een portie theater een bezoekje brengen aan De Maan en jongvolwassenen vinden hun gading bij theater Arsenaal/Lazarus, maar wat met de leeftijd ertussen? Met die vraag werkten beide cultuurhuizen het project Het Vlot uit. Samen met jongeren uit vijf verschillende scholen en van vijf jongerenorganisaties volgden ze gesprekken, ontmoetingen en workshops om te ontdekken wat de jeugd interesseerde.
“Onze angsten vormden het vertrekpunt van het project”, zeggen de leerlingen van het Busleyden Atheneum Campus Botaniek. “Daar gingen we op een artistieke en creatieve manier mee aan de slag. We maakten onder meer maskers, vlaggen en grote handen. Die spelen een belangrijke rol tijdens het spectaculaire slotmoment. Het project bood ons de kans om onze stem te laten horen over kunst en cultuur en dat vonden we heel leuk, want er wordt te weinig naar jongeren geluisterd.”
De leerlingen maakten zelf maskers. — © Leen Van de Sande
Het feestelijke slotmoment van Het Vlot werd vrijdagmiddag georganiseerd op de Dijle. Daarvoor werd een echt vlot gebouwd in samenwerking met studenten van de VDAB en scholieren van TSM. Het vaartuig dobberde vanaf de Haverwerf naar de achteringang van Arsenaal/Lazarus in de Kruidtuin. Bij de start, onderweg en bij aankomst werden er performances uitgevoerd op het vlot. Alle jongeren die deelnamen aan het project, wandelden mee via het Dijlepad. Nadien volgde er een feestje met wafels en muziek.
“Aan boord houden”
“We willen meer ruimte geven aan jongeren in het cultuurlandschap”, zegt acteur Koen De Graeve, die het project begeleide. “Daarom gingen we drie maanden lang met hen aan de slag. In het begin was het nog wat schoorvoetend, zoals dat vaak het geval is met tieners. Maar uiteindelijk reageerden ze heel enthousiast en zijn we tot een heel tof eindresultaat gekomen. Het Vlot is nu aangemeerd, maar ook in de toekomst gaan we met alle geïnteresseerde jongeren, scholen en organisaties blijven fantaseren en inzetten op cultuur. We willen hen aan boord trekken en daar houden.”
Vanop Het Vlot werden er performances uitgevoerd. — © Leen Van de Sande
“Via Het Vlot werden jongeren bereikt die anders niet of nauwelijks in contact komen met kunst en cultuur”, zegt leerkracht Jessica Buelens van het Busleyden Atheneum. “Dankzij de workshops van Het Vlot leerden zij die wereld wel kennen. Dit feestelijke slotmoment is leuk, maar vooral het proces ernaartoe was interessant voor de leerlingen. De meesten zullen het misschien niet meteen toegeven, maar ik ben er zeker van dat ze zich geamuseerd hebben bij de uitwerking van het project.”
Het Vlot vertrok aan de Haverwerf en zette koers richting de Kruidtuin. — © Leen Van de Sande
De leerlingen van het Busleyden Atheneum. — © Leen Van de Sande
Hoofdpunten
Tania Mintjens, grondeigenaar van de Bosuil, spreekt voor het eerst: “Natuurlijk wil ik dat Gheysens zijn stadion kan bouwen, ik ben ook Antwerpfan”
EXCLUSIEF. Dit is het ultieme voorstel van Tania Mintjens aan Paul Gheysens om uit de impasse van de Bosuilgronden te komen
Waarom het stadiondossier muurvast zit: een overzicht van de vete tussen Tania Mintjens en Antwerp-baas Paul Gheysens
Wie is die mysterieuze Tania Mintjens, de vrouw die weigert de heilige grond van de Bosuil te verkopen?