© atv

Nieuw knooppunt Antwerpen-West in gebruik genomen, oprit Linkeroever sluit: dit verandert er vanaf vrijdagavond

Antwerpen -

De oprit Linkeroever sloot vrijdagavond om 20u definitief op de huidige locatie, de afrit blijft open. Ook de Charles de Costerlaan werd afgesloten. Tegelijkertijd wordt het nieuwe knooppunt Antwerpen-West in gebruik genomen, waar de E17 vanuit Gent en de Antwerpse Ring samenkomen aan de Kennedytunnel. Wat verandert er?

Jan Stassijns

De ingebruikname van het nieuwe knooppunt Antwerpen-West is de eerste grote stap in de aanleg van de Oosterweelverbinding op Linkeroever. Het verandert wel wat voor wie vanuit Gent de Schelde wil kruisen richting rechteroever. Volgens bouwheer Lantis en Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open Vld) gaat de automobilist een duidelijk verschil merken. “Het nieuwe knooppunt zorgt voor meer capaciteit, meer verkeersveiligheid en een vlottere doorstroming”, zegt Peeters. “Dat zal het fileleed in de regio al verzachten.”

In deze video zie je alle nieuwe rijrichtingen© Oosterweelverbinding

Wat is het knooppunt Antwerpen-West?

Het knooppunt omvat een reeks nieuwe snelwegen en bruggen voor het verkeer afkomstig vanuit Gent en Zelzate. Daar komen de E17 en de Antwerpse Ring samen aan de Kennedytunnel. “Vroeger lagen alle wegen vrij ver uit elkaar, versnipperd in het landschap”, zegt Luc Hellemans, CEO van Lantis. “Die hebben we samengebracht op verschillende hoogtes en dat op een veiligere manier. Als je uit de richting van Gent (E17) of Knokke (E34) komt, ga je sneller in Antwerpen geraken, want dan wordt alles hier met elkaar verbonden met de viaducten.”

Wanneer wordt het in gebruik genomen?

Vanaf vrijdagavond 20u wordt het verkeer omgezet naar de nieuwe snelwegen. Om de aansluitingen van de oude wegen op de nieuwe af te werken, houdt bouwheer Lantis het verkeer uit Gent nog een week op twee rijstroken richting Kennedytunnel. Vanaf zondag 21 mei is er zowel op de E17 als in het knooppunt zelf een extra rijstrook beschikbaar richting Kennedytunnel.

(lees verder onder de foto’s)

Automobilisten vanuit Gent zullen vanaf vrijdagavond 20u via deze nieuwe snelweg richting de Kennedytunnel rijden.© Joris Herregods

Het nieuwe knooppunt Antwerpen-West. De brug zal op termijn de verbinding maken met de derde Scheldekruising, de nieuwe tunnel onder de Schelde ter hoogte van het Noordkasteel en de noordelijke Ring.© Joris Herregods

Sluiting oprit Linkeroever vanaf vrijdagavond 20u

Samen met de ingebruikname van het nieuwe knooppunt, sluit ook de oprit Linkeroever definitief op de huidige locatie en dat vanaf vrijdagavond 20u. Wanneer het verkeer tussen E17 en Kennedytunnel op de nieuwe snelweg rijdt, kan de nieuwe oprit Linkeroever afgewerkt worden. Vanaf 12 mei tot dit najaar is er tijdelijk geen oprit Linkeroever en is er een omleiding via de Parallelweg, E17 en keerbrug in Kruibeke.

Na de zomervakantie opent dan de nieuwe oprit, die zal aansluiten op de Parallelweg, aan de andere kant van het knooppunt Antwerpen-West.

Belangrijk: de afrit van Linkeroever blijft wél toegankelijk.

De knip van de Charles de Costerlaan

Behalve de oprit Linkeroever wordt op vrijdagavond om 20u de Charles de Costerlaan definitief afgesloten, tussen de Waaslandhaven en de Waaslandtunnel. De laan wordt onthard en omgevormd tot een groene fiets- en wandelboulevard. De ingreep moet ook het sluip- en doorgaand verkeer zo veel mogelijk naar de (nieuwe) snelwegen leiden en weg uit Linkeroever.

Een nieuwe fietsverbinding en bos van 18 hectare

Het nieuwe knooppunt Antwerpen-West is compact aangelegd. Zo komt 18 hectare aan ruimte vrij voor een nieuw bos. Een grote parkbrug vlak bij de Kennedytunnel zorgt voor een ecologische verbinding tussen dit nieuwe bos en het natuurgebied Burchtse Weel. Tegelijkertijd wordt een extra verbinding naar het Ringfietspad aangelegd. Het gaat om een fietssnelweg, die Gent met Antwerpen verbindt.

(lees verder onder de foto’s)

De parkbrug vlakbij de Kennedytunnel zorgt voor een ecologische verbinding tussen een nieuw bos en het natuurgebied Burchtse Weel. Tegelijkertijd wordt er een extra verbinding naar het Ringfietspad op aangelegd.© Joris Herregods

Zo ziet knooppunt Linkeroever er momenteel uit.© rr

Zo zal knooppunt Linkeroever er in de toekomst uitzien. Veel groen, een parkbrug en fietsinfrastructuur.© rr

“Veiliger en vlotter”

In 2019 startte Lantis met de bouw van tijdelijke wegen en bruggen die ervoor moesten zorgen dat het verkeer tijdens de werken kon blijven rijden. In de zomer van 2020 volgde de afbraak van het oude knooppunt. Sindsdien is volop gebouwd aan het nieuwe knooppunt dat nu, bijna drie jaar later, grotendeels wordt geopend. “Niet alleen bouwden we hier een volledig nieuw, veiliger én compacter knooppunt, maar we zorgden er ook voor dat het verkeer tijdens de werken gewoon kon blijven rijden zodat de hinder beperkt bleef”, zegt Luc Hellemans, CEO van bouwheer Lantis.

Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open Vld) knipte donderdagochtend symbolisch het lintje door aan het nieuwe knooppunt. Dat deed ze samen met Luc Hellemans en drie buurtbewoners van Linkeroever. “Het nieuwe knooppunt zal het fileleed in de regio al verzachten, maar voor een echte oplossing bouwen we volop aan de hele Oosterweelverbinding”, zegt Peeters. “Onder, boven en langs de nieuwe snelwegen, leggen we hier de komende jaren nog heel wat kilometers aan nieuwe fietsverbindingen aan. Zo wordt de fiets nog meer een volwaardig alternatief voor de wagen.”

www.oosterweelverbinding.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen